Ugrás a tartalomra

Široka koalicija vodi Suboticu u naredne četiri godine

Vlast u Subotici u naredne četiri godine činiće koalicija oko Demokratske stranke, Savez vojvođanskih Mađara, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno demokratska partija, Srpski poret obnove, Demokratska stranka Srbije, Socijalistička partija Srbije, Savez bačkih Bunjevaca i Bunjevačka stranka. Predstavnici navedenih stranaka danas su u Subotici potpisali Sporazum o zajedničkom učešću u vlasti, a platforma budućeg zajedničkog delovanja uobličena je u programskoj deklaraciji “Subotica – grad sigurne budućnosti”. Gradonačelnik će biti iz redova DS-a, predsednik i sekretar Skupštine iz redova SVM-a, a Gradsko veće će imati 11 članova u kojem će, pored DS i SVM, po jedno mesto imati LSV, LDP, SPS, DSS.

Skoro dva meseca nakon izbora održanih 06. maja, potpisan je Sporazum o zajedničkom učešću u vlasti koalicije “Izbor za bolji život – Boris Tadić”,SVM-a, LSV-a, članica koalicije “Čedomir Jovanović – Preokret” - LDP i SPO, DSS, koalicije SPS-PUPS-JS, Saveza bačkih Bunjevaca i Bunjevačke stranke. Prema potpisanom sporazumu, gradonačelnik će biti iz redova DS, njegov zamenik takođe iz redova koalicije okupljene oko ove stranke, kao dva od 11 budućih članova Gradskog veća. Prema rečima Modesta Dulića, ova većina ima legalitet i legitimitet jer predstavlja 80% građana izašlih na izbore 6. maja.

Prema potpisanom Sporazumu, SVM će delegirati predsednika i sekretara Skupštine, kao i tri člana veća. Predsednik Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Jene Maglai rekao je nakon potpisivanja da je učešće ove stranke u vlasti odobreno od stranke predsedništva SVM-a, te da smatra kako će ova koalicija služiti interesima građana i omogućiti ostvarenje programskih ciljeva SVM. Prema njegovim rečima, o peronalnim rešenjima odlučiće glavni odbor stranke, a sasvim je sigurno da će Subotica po prvi put u istoriji imati predsednicu lokalnog parlamenta.

Deo Skupštinske većine biće i Savez bačkih Bunjevaca čiji je predsednik ocenio da se lokalna vlast ne gradi se na presonalnim pitanjima nego na osnovu programa.

Kako je rečeno nakon potpisivanja, ulaskom DSS u vlast “Lista za Srbiju” se nije raspala, a toj stranci nije sugerisano iz Beograda da ne ulazi u vlast.

Okupljena većina ima manje od mesec dana da izabere koji će ljudi obavljati funkcije Izvršne vlasti. Sudeći po danas potpisanom, SNS, DSVM, SRS i PMN u naredne četiri godine u lokalnom parlamentu biće opozicija.

YU Eco

Többi hír