Ugrás a tartalomra

Realnost o Kosovu važnija od rejtinga

Sadašnja generacija političara moraće da napravi salto mortale i građanima kaže istinu o Kosovu

Subotica - Pitanje Kosova završeno je pre više od deset godina. Na žalost, u proteklih nekoliko godina aktuelna vlada i predsednik Republike činili su maksimalne napore tražeći putanju povratka u pređašnje stanje, pri čemu je i njima bilo jasno da su šanse minimalne. Realnost se mora prihvatiti. To je važnije nego brojanje glasova ili razmišljanje o rejtingu, kaže za Danas Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Možete li da pojasnite svoju nedavnu ocenu da je proteklih godina vlast o Kosovu vodila „politiku laganja građana“ i da je vreme reći istinu?

Pitanje Kosova za mene nije samo srpsko pitanje, to je pitanje sadašnjosti i budućnosti svih nas koji živimo na ovim prostorima. Za mene to znači sledeće: kosovsko pitanje je okončano pre više od deset godina Kumanovskim sporazumom, i to je bio krah i kraj jedne politike. Nažalost, u proteklih nekoliko godina aktuelna vlada i predsednik Republike činili su maksimalne napore tražeći putanju povratka u pređašnje stanje, pri čemu je i njima bilo jasno da su šanse minimalne. Svakako da je na neki način obaveza državnika da pokuša i nemoguće kako bi odbranio interes svoje države, ali i tim (neuspešnim) pokušajima mora doći kraj. Realnost se mora prihvatiti. Došao je momenat da se to zaista izgovori. To je važnije nego brojanje glasova ili razmišljanje o rejtingu, ili o tome šta će reći politički suparnici. Razgovaram i sa Mađarima i nemađarima, i u Vojvodini i van nje, i tvrdim da pretežan deo građana misli da je vreme da se to kaže. Mi smo kao društvo zaista platili izuzetno visoku cenu u proteklim decenijama, u pojedinim trenucima smo živeli život koji nije dostojan čoveka. A danas dolazimo u situaciji da te slike ponovo oživljavaju.

Da li to znači priznavanje Kosova kao zasebne države?

Niko zaista ne traži priznavanje Kosova kao države, odnosno da se na primer dozvoli da Kosovo otvori ambasadu u Beogradu. Ali, kako kaže narod, dete se rodilo mora se ljuljati. Realnost se mora prihvatiti, jer ne vidim nikakvu mogućnost da se situacija vrati u pređašnje stanje. Moramo prihvatiti da pored nas postoji jedan sistem sa kojim nas povezuje život, kao i činjenica da na toj teritoriji živi 100.000 Srba, i da je ona deo kulturnog nasleđa srpskog naroda, zbog čega i treba tražiti rešenje za normalan suživot, normalne komšijske odnose. Ni u jednoj ulici se ne vole sve komšije, ali to ne znači da ne treba reći „Dobro jutro“ i „Dobro veče“, i poštovati neka pravila zajedničkog života.

Da li vidite političku snagu koja može izvesti taj salto mortale oko priznavanja kosovske realnosti?

Ne vidim nikakvu alternativnu političku snagu, već samo one koji su danas zajedno sa nama na političkoj sceni. Pri čemu smo mi tu minorni, po političkoj snazi. Zato, sviđalo se to nekima ili ne, ti isti politički igrači će morati da naprave taj salto mortale i kažu istinu. Ne daj bože da ova situacija potraje toliko dugo da čekamo nove političke snage.

Mislite li da će Srbija u martu dobiti kandidaturu?

Zavisi da li će neko napraviti salto mortale. Ja navijam za to.

Da li je bilo zahteva EU da se prizna Kosovo?

Razgovarao sam i sa ministrom spoljnih poslova Mađarske i sa premijerom, jedan je bio prisutan 5. decembra na ministarskom sastanku EU, a drugi 9. decembra na sastanku šefova država i vlade, i niko ne zna za takav zahtev. Mislim da se sada spekuliše sa tom rečenicom oko „priznavanja realnosti“, i mislim da se sa tim pre svega traži neko opravdanje, i na neki način uljuljkuje javnost.

Kakvo rešenje očekujete na izborima?

Trenutno se ne opterećujem time kakva će biti politička scena posle izbora. Mi bismo kao stranka želeli da budemo partneri svima koji nameravaju da grade državu u kojoj se može normalno živeti, koja će ličiti na druge normalne države u Evropi.

Danas

Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok