Ugrás a tartalomra

Pontban délben

Pásztor István a VMSZ vezetőinek kíséretében Belgrádban átadta az elnökválasztását támogató aláírásokat – Az egyetlen vajdasági elnökjelöltnek nem kell az ötvenmillió dináros költségvetési kampánytámogatás

Mindössze három nap kellett ahhoz, hogy Vajdaság magyarlakta településein, mintegy 150 helyen a VMSZ aktivistái összegyűjtsék Pásztor István számára a köztársasági elnökválasztáshoz szükséges tízezer támogatói aláírást. – Egészen pontosan 12 963 aláírást – közölte a Magyar Szóval Pál Károly, a párt ügyvezető alelnöke Belgrádban, a volt köztársasági képviselő-testület épületében, a pártelnök köztársasági elnökjelöléséhez szükséges dokumentumok és aláírások átadása előtt. Erre a törvény által megszabott utolsó napon, vasárnap, pontban délben került sor az épület egyik dísztermében, miután az aláírásokat tartalmazó dobozok és kísérőik, a párt vezetői átestek a biztonsági ellenőrzésen.

Miután a köztársasági választási bizottság átvette a dokumentumokat és az aláírásokat tartalmazó íveket, Pásztor István elnökjelölt a következő nyilatkozatot adta a média képviselőinek:

– Nem tudom, hogy szándékos volt-e vagy sem az, hogy kevés időt kaptak a jelöltek az aláírások összegyűjtéséhez, de ez talán nem is fontos, nekünk ugyanis sikerült három nap alatt eleget tennünk a követelményeknek. Vajdaságból csak én indulok a köztársasági elnökválasztáson, és abban bízok, hogy nemcsak a vajdasági magyarok szavazatainak nagy részét, hanem azoknak a nem magyaroknak a szavazatát is kiérdemlem, akiknek fontos Vajdaság, akiknek fontos e vidék fejlesztése, pénzelése, jövője, és akiknek elegük van az üres ígéretekből. Bízok abban, hogy a többi magyar párt is arra szólítja fel táborát, hogy rám szavazzanak. Tudom, hogy a második körbe nem juthatok be, nem is azzal a céllal indulok, hogy elnök legyek, hanem azzal, hogy annyi szavazatot gyűjtsek össze, amennyivel tárgyalóasztalhoz ülhetek a második kör előtt a tovább futó két jelölt egyikével. Szeretném, ha Boris Tadić lenne az, és azt is szeretném, hogy ha eljutunk a tárgyalóasztalig, Boris Tadićnak is az lenne a fontos Vajdasággal kapcsolatban, ami nekünk. Csakis ebben az esetben fogom felszólítani mindazokat a polgárokat, akik rám szavaztak, hogy a második körben őrá szavazzanak.

Pásztor István még elmondta, hogy tudomása szerint ő maga az egyetlen, aki nem veszi igénybe azt az ötvenmillió dinárt, amely egy-egy elnökjelölt kampányára áll rendelkezésre a köztársasági költségvetésben.

– Erre nincs szükségem, mivel mindaz, amit elmondhatnék kampányom során, elmondom a VMSZ kampánya során. Pazarlásnak tartom ennek a pénznek a használatát. Örülnék, ha a jelöltek között ebben volnának követőim. Ezekben a válságos időkben nem kellene ilyesmire költeni a polgárok pénzét.

A köztársasági választási bizottság ezzel összesen tizenegy polgár köztársasági elnökjelölését hitelesítette. Ivica Dačić, Boris Tadić, Zoran Stanković, Vojislav Koštunica, Čedomir Jovanović, Jadranka Šešelj, Tomislav Nikolić és Vladan Glišić jelölését már korábban hitelesítették. Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének, Zoran Dragišićnek, a Munkások és Parasztok Mozgalma jelöltjének,továbbá Muamer Zukorlićnek, a szerbiai iszlám hitközösség muftijának a jelölését pedig vasárnap kora este hagyta jóvá a bizottság. Ha április 20-áig (április 19-én éjfélig) közülük senki sem vonja vissza jelöltetését, május 6-án ez a 11 elnökjelölt áll majd a rajtvonalhoz. Arról, hogy milyen sorszámmal, április 20-án sorsolással dől el.

Magyar Szó

Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét