Ugrás a tartalomra

A polgárok sugallataira vagyunk kíváncsiak

Az újvidéki döntéshozatalban ketten képviselik a magyarságot: Kiss Gyula és Ladisity Melinda
A polgárok sugallataira vagyunk kíváncsiak

A képviselő-testület augusztus 22-ei ülésén megválasztották a testület új elnökét, Jelena Marinković, a Szerb Haladó Párt (SZHP) képviselőjének személyében. Helyettesének Branka Bežanovot (POKS) nevezték ki, aki időközben lemondott erről a pozícióról, ő tanácstagként vesz majd részt a munkában. Aznap 69-en szavaztak Jelena Marinkovićra, az SZHP, a Szerb Szocialista Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Vajdasági Magyar Szövetség és az Orosz Párt tagjai voksoltak.

A szavazáson nem vettek részt a Szerb Radikális Párt, a Szerb Demokrata Párt és a Szerb Patrióta Szövetség (SPAS) képviselői. A hatalmi többséget képviselő politikai erő politikusai azóta megbeszéléseket folytatnak a Szerb Szocialista Párt és a Vajdasági Front politikai tömörüléssel, továbbá a Vajdasági Magyar Szövetséggel, valamint a Szerbiai Királyságért Megújhodási Mozgalom (POKS) pártjával. Céljuk az új városi hatalmi koalíció megalakítása. A városi döntéshozatalban uralkodó állapotokról kérdeztük Kiss Gyula és Ladisity Melinda képviselő-testületi tagokat, akik a VMSZ színeiben harcolnak majd az újvidéki magyarság érdekeiért az előttük álló mandátumban: – A Vajdasági Magyar Szövetség városi szervezetének jelenleg két képviselője van a városi képviselő-testületben. Ezzel újabb erőt kaptunk ahhoz, hogy megvalósítsuk mindazokat a terveinket, amelyeket egyeztettünk az újvidéki magyar közösséggel. Már most, az első lépések megtételekor is érezhető, hogy a jövőben nagyobb befolyást gyakorolhatunk a városi politizálásra. Az eddigi két bizottsági tag helyett mostantól 10 különböző bizottságban vagyunk jelen. Általuk is idejében tudunk reagálni, és kísérhetjük azokat az információkat, amelyek fontosak a város fejlesztések szempontjából. A fejlesztések közül megemlíteném a telepi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ épületének külső és belső felújítását, a pirosi piactér felújításának tervét, továbbá a Tiszakálmánfalva (Budiszava) és Káty közötti kerékpárút kiépítésének projektumát. Ez utóbbi lehetővé teszi majd azt, hogy a tiszakálmánfalviak fél óra alatt beérjenek Újvidék központjába, kerékpáron. A terv engedélyeztetésének folyamatát most indítjuk el, reméljük, hogy egy határon átívelő IPA-projektum keretében meg is valósíthatjuk – hallottuk Kiss Gyulától. –  A napokban megegyeztünk a haladó párttal abban, hogy koalícióban fogjuk irányítani a várost, és hogy a Vajdasági Magyar Szövetséget segédpolgármesteri tisztség illeti meg. Ezt a tisztséget Basnec Igor fogja betölteni. Újvidék polgármesterének egy helyettese van, rangban őt követik a segédpolgármesterek, őket pedig a polgármester tanácsadói. Az eddigi tapasztalat alapján úgy gondolom, hogy a következő négy évben is jó és korrekt lesz az együttműködésünk, és hogy a megbeszélt terveket, az eddigiekhez hasonlóan, valósítjuk meg.  Intézményeink közül továbbra is támogatni fogjuk az Újvidéki Színházat, az Európa Kollégiumot, a Magyar Szót, továbbá a város területén működő magyar civil szervezeteinket – nyilatkozta lapunknak Kiss Gyula.

Öröm, ha...

– A választásokon a magyar választók egyértelmű felhatalmazást adtak a VMSZ-nek, hogy képviselje a nemzetet, és tovább harcoljon értékeink megőrzéséért. Itt, Újvidéken a VMSZ megduplázta városi tanácsnokainak számát. Megtiszteltetés számomra, hogy lehetőséget kaptam arra, hogy városunkban részt vegyek a jelentős horderejű döntések meghozatalában. Nagyon fontos számunkra az, hogy továbbra is kulcsszerepet töltünk be a városi vezetőségben, amit a VMSZ és a Haladó Párt közötti koalíciós megegyezés tesz lehetővé. Azt, aki közéleti vagy politikai pályának szenteli az életét, örömmel és elégedettséggel tölti el, amikor látja, hogy munkája befolyással van a magyar emberek életére. Nagy kihívás számomra ez a feladat. Eddig az oktatásban és a kultúrában tevékenykedtem, most azonban bővül ez a kör. Elért eredményeink megőrzése az elsődleges feladat, és ezeket tovább kell fejleszteni: hogy megmaradjon mind a négy iskolában a magyar nyelvű oktatás, megerősödjenek bölcsődés és óvodás csoportjaink,  felavassuk a 44/45-ös ártatlan áldozatok emlekművét, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ teljes körű felújítása megvalósuljon, megmaradjon civil szervezeteink támogatása városi forrásokból, a hivatalos nyelvhasználati és a részarányos foglalkoztatás elve megvalósulhasson Újvidéken is, hogy a város területén működő oktatási-nevelési intézmények tábláinak feliratai és más táblákra kerülő feliratok továbbra is kétnyelvűek legyenek. A Telep városrész lakói részére nagyon fontos projektum a Szent Erzsébet-templomnak a belső felújítása, a toronyóra felszerelése és a templom körüli világítás megoldása.

Mindenekelőtt a polgárok véleményére, ötleteire, sugallataira vagyunk kíváncsiak, hiszen az a cél, hogy jobbá tegyük a közösség életét városunkban. Nagyon fontos az együttműködés, és ennek kapcsán nemcsak a polgárokra gondolok, hanem a civil és más, olyan szervezetekre, intézményekre amelyekben a magyar érdekeltség is jelen van. Legfontosabb dolgunk szolgálni a magyar embereket, közösséget! – hallottuk Ladisity Melindától. – Most már megalakult a városi képviselő-testület, és itt az idő az érdemi munkára, ami nem mindig látványos, de annál fontosabb – véli a képviselő-testület új tagja.

78-ból 32 nő

A városi képviselő-testületben a 78 tanácsnoki hely közül 32-n nő ül. – Háromgyerekes édesanyaként tapasztalatból átlátom a jelenlegi helyzetet. Gyermekeim itt jártak óvodába, iskolába, itt élik mindennapjaikat. Hogy funkcionál a családi élet és a közélet egy anya életében? Szerintem minden a szervezéstől függ. És ami a legfontosabb: a gyerekeket is mindig bevontam az aktivitásokba, így több időt tudtunk együtt tölteni, és egyben ők is fontosnak érezték magukat. Ma is, amikor már saját útjukat járják, igyekeznek minél többet tenni a közösségünkért, ez megmaradt bennük, és remélem, hogy továbbviszik édesanyjuk eszméjét – bizakodik Ladisity Melinda.

Készül a szobormű

A folyamőrség kaszárnyája közelében felállítandó, ‘44-es és ’45-ös, az ártatlan áldozatoknak emléket állító szoborművel kapcsolatban Kiss Gyula elmondta, hogy a közbeszerzési folyamatba tegnapelőtt kezdtek bele, és bízik abban, hogy ez az elképzelés is hamarosan megvalósul: a művész úr egy évet kér a kő kifaragására – közölte információként beszélgetőtársunk.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, szb