Ugrás a tartalomra

Pásztor: szembe kell nézni a realitásokkal

Két forgatókönyv lehetséges: egyik szerint még a télen kiírják a választásokat, a másik szerint tovább tart az agónia – Lehetetlen misszió a “Koszovó is, meg az EU is”

– Fel kell hagyni azokkal az illúziókkal, hogy elnyerhető a tagjelöltség a “Koszovó is meg az Európai Únió is” politikájával. A kettő kizárja egymást. Fölfoghatatlan ugyanis, miért hiszi az ország vezetése, hogy Szerbia úgy válhat tagjelöltté, hogy közben relativizálja annak a 22 úniós országnak az álláspontját, amelyek elismerték önálló államként Koszovót. Ez a skizofrén állapot nem folytatódhat – állapította meg Pásztor István a VMSZ elnöke a Duna Televíziónak nyilatkozva, majd így folytatta:

– Most ebben a pillanatban az egész szerb belpolitika olyan, mint a bokszoló, akit kiütöttek és most már az ötödiket számolják rá, és az, hogy kilencig föl fog-e kelni, azt ebben a pillanatban nem lehet tudni. Ezzel azt akarom mondani, hogy szerbiai politikai közbeszédet olyan mértékben fogja a koszovói történet eluralni, hogy gyakorlatilag az országban semmi más nem fog történni, csak erről fognak beszélni, a parlamentben sem folyhat rendes munka, veszélybe kerülhet a költségvetés elfogadása.Pásztor István szerint két forgatókönyv lehetséges:

– Az egyik az, hogy a tél folyamán, december-januárban kiírásra kerülnek a választások. Én, hogy őszinte legyek, ezt tartom valószínűbbnek és ezt tartanám, mindannyiunk számára hasznosabbnak. Legyünk ezen a történeten túl, rövidítsük le ezt az agóniát, mert annál gyorsabban teremtődhet meg a föltétele annak, hogy előre tudunk haladni. A másik változat pedig az, hogy lesz egy ideiglenes költségvetés és folytatódik ez az agónia, ez a folyamatos hazudozás. Ennek is van realitása, de én azt gondolom, hogy talán ez az első volna célszerűbb.

A választási kampányban a koszovói rendezés témája is “kibeszélésre” kerül, s egy olyan politikai konstelláció alakulhat ki a választásokat követően, amely azt eredményezi, hogy normális emberek kerülnek döntéshozatali pozícióba, ugyanis az kellene mindannyiunk célja legyen, hogy egy normális országot kezdjünk el építeni. Normális országot pedig csak úgy lehet építeni, ha azt normális eszű emberek csinálják, akik szembenéznek a realitásokkal. A rossz döntésekből le kell vonni a következtetéseket és meg kell fizetni az árat.

Vajdaság Ma

Többi hír