Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Az EU-nak belátható csatlakozási dátumot kell megadni Szerbia számára

Pásztor István: Az EU-nak belátható csatlakozási dátumot kell megadni Szerbia számára

 Az Európai Uniónak belátható csatlakozási dátumot kell megadni Szerbia számára - mondta el a Pannon RTV-nek Pásztor István az Európai Néppárt Ljubljanában megtartott tanácskozása után.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint igazságtalanul és méltatlanul jár el az EU Szerbiával szemben, és mindig újabb feltételeket határoznak meg a csatlakozás elodázása érdekében. Véleménye szerint az egész folyamat komolytalan, ha nem határoznak meg dátumokat, amihez a csatlakozni kívánó országok tarthatnák magukat, és az unió számára is erkölcsi és politikai értelemben közös kötelezettségvállalás lenne.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke: „Én azt mondtam, és továbbra is azt állítom, hogy a két legfelkészültebb ország, az Montenegró és Szerbia. Ez a két ország 2024-ig, 2025-ig be kellene, hogy fejezze a tárgyalásokat. Azt követően pedig a csatlakozás ratifikálásának a folyamata kellene, hogy bekövetkezzen. Az egész nyugat-balkáni térség tekintetében a 2030-at kellene megcélozni, mint egy olyan céldátumot, ami azt gondolom, hogy vonzó lehetne Észak-Macedónia, Albánia, illetve Bosznia-Hercegovina irányában, az ő számukra, ahol sehol nem áll ez az egész folyamat.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV