Ugrás a tartalomra

Pásztor: Ezentúl is a demokratákkal működünk együtt

A VMSZ-nek négy egyéni jelöltje jutott a tartományi parlamentbe – A pártnak nyolc vajdasági képviselője lesz

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a vasárnapi elnökválasztások kapcsán éjszakai sajtótájékoztatóján megjegyezte, bár meglepetésként érte a hír, hogy Tomislav Nikolić lett az új államfő, de az nem fogja megváltoztatni a VMSZ köztársasági, tartományi és önkormányzati szintű politizálását. A VMSZ elnöke elégedett pártja eredményeivel.

– Az elvi megállapodás, amelyet tíz nappal ezelőtt kötöttünk meg Boris Tadićtyal Szabadkán, az a VMSZ részéről továbbra is érvényes, vagyis a köztársasági szinten az öt képviselőnkkel alkotott önálló frakcióval a parlamenti többség része kívánunk lenni, ugyanakkor a kormányban nem kívánunk személyes szerepvállalást. Nem kívánunk a haladókkal parlamenti többséget alkotni. Tartományi szinten azt gondolom, hogy továbbra is részese leszünk a parlamenti többségnek számításaink szerint a VMSZ-nek ugyanannyi mandátuma lesz, mint az előző ciklusban, vagyis 8. Az önkormányzatok tekintetében az a szándék fogalmazódott meg, hogy a Demokrata Párttal együttműködjünk. Akinek több mandátuma van, az adja a polgármestert és akinek kevesebb az pedig a képviselő-testület elnökét – nyilatkozta Pásztor István.

Mint megjegyezte, Szabadkán mintegy 16 ezer polgár támogatta a VMSZ-t, valamint a becslések szerint összesen 20 ezer magyart sikerült megmozgatni a választások második fordulójában. Kiemelte a VMSZ fennállása óta, amikor a párt önállóan indult a választásokon egyetlen egyszer szerzett több szavazatot – 1996-ban – és sohasem szerzett egyedül 5 mandátumnál többet.

A tartományi egyéni jelöltek közül négyen jutottak be a tartományi képviselőházba, Szabadkán Pásztor István, Topolyán Egeresi Sándor, Magyarkanizsán Kávai Szabolcs és Csókán Kormányos László.

Magyar Szó

Többi hír