Ugrás a tartalomra

Pastor: Presudno za ulazak u novu vladu - nastavak ka EU

Savez vojvođanskih Madjara može biti deo samo one vladajuće većine kojoj će među najvažnijim prioritetima biti nastavak evropskih integracija, izjavio je član Predsedništva te stranke Balint Pastor."Sigurno ne možemo biti deo vladajuće većine kojoj među najvažnijim prioritetima neće biti nastavak evropskih integracija", istakao je Pastor u intervjuu Tanjugu, dodajući da će za njegovu stranku za ulazak u postizborne koalicije biti presudno kako će se to pitanje kotirati u programu buduće vlade.

SVM će sa razmišljanjima o postizbornim koalicijama sačekati kraj izbornog procesa, kada će o tome razgovarati sa strankama koje udju u budući parlament, a osnova za te razgovore biće program, a ne broj ministarstava i državnih sekretara, naveo je Pastor.

"Mi sada nemamo ministarska mesta, niti mesta državnih sekretara, to neće biti presudno za našu odluku. Nećemo razmišljati o programima stranaka, već o programu buduće vlade. Od toga će zavisiti sa kojom strankom ćemo u koaliciju", napomenuo je Pastor, dodajući da u ovom trenutku stranka Madjara ne razmišlja o koalicijama, jer je prerano za to.

Pored nastavka evropskih integracija, dodao je Pastor, za SVM će biti važna i pitanja ostvarenja prava manjina, položaja Vojvodine unutar Srbije, privreda i poljoprivreda.

"To su te teme koje su za nas od izuzetnog značaja. Mi bismo voleli da se država vrati na temu evroatlantskih integracija, a ne samo evropskih integracija, videćemo koliko je to realno", rekao je Pastor.

SVM će na predstojeće izbore, a Pastor ih očekuje krajem aprila ili početkom maja, izaći samostalno.

"Želimo da vidimo koliku podršku građana uživamo i nadamo se da ćemo imati više mandata nego što imamo u ovom sazivu. U prethodnom sazivu smo imali tri, sada četiri poslanika. Očekujemo više mandata u narednom sazivu", istakao je Pastor, koji je i poslanik SVM u republičkom parlamentu.

Sumirajući 2011. godinu, Pastor je kao najznačajniji događaj ocenio odlaganje kandidature Srbije za članstvo u EU za februar.

On je podsetio na upozorenja SVM od pre pola godine da ne treba širiti lažni optimizam i da je bilo pogrešno građanima govoriti da je evidentno da će Srbija dobiti status kandidata i da je jedino pitanje da li će dobiti i datum za početak pregovora.

Pastor očekuje da će Srbije u martu ipak dobiti status kandidata za člana EU, što bi bilo od izuzetnog značaja i izuzetne važnosti zbog privlačenja stranih investitora i poboljšanja slike u regionu i u svetu. "Sigurno je i da će i izbori obeležiti 2012. godinu. Prvu polovinu će obeležiti izborna kampanja, izbori i formiranje nove vlade, a u drugoj polovini ćemo morati da nadoknadimo sve ono što ćemo izgubiti u prvoj polovini, kada vlada i skupština neće raditi punim kapacitetom", zaključio je Pastor.

Blic

Többi hír