Ugrás a tartalomra

Pastor: Ponavljanje izbora bi izazvalo destabilizaciju

SUBOTICA – Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da je zamolio svoje predstavnike u Republičkoj izbornoj komisiji da glasaju za proglašenje rezultata izbora, jer bi, u suprotnom, oni bili ponovljeni, a u „zemlji bi nastao haos”.

„Zamolio sam ih da tako učine da bi ova država izbegla haos. Da to nije izglasano, praktično bi trebalo sve iznova ponoviti. Nastao bi takav haos, destabilizacija unutrašnjih prilika i opasnost po bezbednost i imovinu koja se ne može meriti ni sa čim”, rekao je Pastor na konferenciji za novinare.

On je kazao da je takvu odluku doneo „mirne savesti” i misli da je doneo dobru odluku.

„Nikada nismo bili zagovornici haosa, niti se priključivali nosiocima takvih ideja. Nećemo ni ubuduće, pa kako god nas etiketirali”, rekao je Pastor.

Predsednik SVM osvrnuo se i na sinoćni sastanak s predsednikom Demokratske stranke (DS) Borisom Tadićem, rekavši da su dogovorili da DS i SVM i u narednom mandatu budu partneri na „istim vrednosnim elementima na kojima su bili partneri i u prethodnom periodu - sistem evropskih vrednosti i građanskog društva”.

Upitan da li to znači da će SVM podržati vladu ukoliko je formira DS na republičkom i pokrajinskom nivou, Pastor je odgovorio potvrdno. „Nakon drugog kruga izbora, na onim nivoima gde je to moguće, krenućemo u realizaciju onoga što je sinoć dogovoreno. SVM se ne uortačuje ni sa kim ko želi da razbije ovu zemlju, već samo sa onima koji su zainteresovani za gradnju normalne države”, rekao je Pastor. On je kazao da je 90 odsto vremena u razgovoru sa Tadićem iskoristio da ga „sa dužnim poštovanjem, odmeravajući svaku rečenicu, bez preterivanja”, upozna sa svim onim „što opterećuje ovaj grad”, misleći na sumnju SVM-a na tok i rezultate lokalnih izbora u Subotici.Čelnici SVM i danas su zatražili ponavljanje lokalnih izbora u Subotici.

„Zalaganje za evropske vrednosti i građansko društvo znači zalaganje za zaštitu prava kod institucija pravnog sistema. Mi smo kompletan materijal predali u ruke pravosudnih organa. Videćemo da li će po istom sadržinskom podnesku koji je proizvelo ponavljanje izbora u nekoliko mesta u Srbiji i izbori u Subotici biti ponovljeni”, rekao je Pastor.

Na pres konferenciji u SVM-u je izneto da su oko utvrđenih nepravilnosti sačinjeni zapisnici, da je zbog toga Tužilaštvu podneta krivična prijava protiv NN lica.Od Tužilaštva očekuju da reaguje u roku kraćem od zakonskog, a to je 30 dana.
Rečeno je da je u dve vreće sa glasovima pronađeno više od 200 glasačkih listića čija boja se razlikuje od ostalih listića, a grafolog koji ih je pregledao izrazio je sumnju da su štampani u nekoj drugoj štampariji.

Politika

Többi hír