Ugrás a tartalomra

A pártszerveződés drágaköve

Tízéves a belgrádi VMSZ – Erős szervezet, családias hangulat köti össze a folyamatosan bővülő tagságot
A pártszerveződés drágaköve

Fontos jubileumot ünnepelt szerdán este a Vajdasági Magyar Szövetség Belgrádi Helyi Szervezete, fennállásának tizedik évfordulójához érkezett. A belgrádi Mona Plaza Hotelben megtartott fogadáson Pásztor István pártelnök, Nebojša Marjanović, a helyi szervezet elnöke, dr. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti frakcióvezető is jelen volt, részt vettek az ünnepségen a párt köztársasági, tartományi és helyi tisztségviselői, valamint rangos meghívottak.

Pásztor hangsúlyozta, a kitartás, odaadás, eltökéltség eredménye a belgrádi VMSZ első tíz éve. A helyi szervezet a VMSZ egyik drágakövének számít, teljesen sajátos környezetben jött létre, ott, ahol nem léteztek a kisebbségi politizálás klasszikus értelemben vett feltételei, mégis az egyik legaktívabb szervezet, több mint kétszáz esemény szervezője az elmúlt évtizedben. Mások is példát vehetnek róla, húzta alá. Kiemelte a magyar–szerb kapcsolatok terén elért hihetetlennek tűnő eredményeket, amelyekhez hozzájárult minden kapcsolatépítés, így a belgrádi is. Visszaemlékezett a kezdetekre is, mint mondta, a saját közösségünkön belül volt a legnagyobb ellenállás tíz éve a belgrádi szervezet létrehozása kapcsán, az idő viszont bizonyította, egy legitim, teljesen megalapozott elképzelésről volt szó, mely senkinek sem okoz rosszat, de mindenkinek adhat valami jót. Jövőre nagy feladat áll előttünk, mondta, el kell érni, hogy a jelenlegi politikai felállás itthon és Magyarországon is folytathassa munkáját a választások után, lehetővé téve ezzel a kiváló kapcsolatok folytatását.

Üdvözlő beszédében Marjanović kifejtette, tizenegy taggal indultak útjukra, mára több mint ötszázan vannak a fővárosi szervezetben, melynek kilenc különálló helyi szervezete is alakult az évek során. Nemcsak a tagság, hanem a rendezvények, tevékenységek sora is bővült idővel, a koronavírus-járvány korlátozta csupán azokat az utóbbi két évben. Rámutatott: egy erős, a pártközpont utasításait mindig követő helyi szervezet lett a belgrádi, amelyben azonban az igazán baráti, családias hangulat a jellemző.

Kiemelte, a párt már a fővárosi politizálás része, a hatalmi Szerb Haladó Párttal kötött együttműködésnek köszönhetően például hamarosan három „magyar utcát” is kap Belgrád: budapesti, Hunyady Júlia hercegnő és Árpád-házi Katalin utcaneveket határoztak meg a szerb történelemben is jelentős magyar történelmi személyiségek figyelembe vételével.

Dr. Vladimir Orlić, a szerb parlament és az SZHP alelnöke elismerő szavakkal szólt a VMSZ belgrádi politizálásáról, nagy politikai mérföldkőnek nevezte a jubileumot, amelynek elérésig megannyi eredményt könyvelhetett el. Bízik a jövőbeli együttműködés lehetőségében is, értékelte, s maga is rámutatott a következő év fontos kihívásaira.

Mint ismeretes, 2011. november 30-án alakult meg a VMSZ belgrádi helyi szervezete azzal a céllal, hogy lehetővé tegye a más nemzetiségű, a párt programcéljait elfogadó személyek közeledését, s felismerve annak fontosságát, hogy egy olyan párt, amelynek szinte a kezdetektől van belgrádi parlamenti képviselete, rendelkezzen belgrádi helyi szervezettel is. Az elmúlt tíz évben a párt helyi szervezete legfontosabb feladatának a magyar–szerb kapcsolatok ápolását tartotta. Elismerő okleveleket adtak át a kiváló együttműködésért, a többi között, a magyar nagykövetség gazdasági irodájának, de lapunk belgrádi tudósítójának, Miklós Hajnalkának is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár