Ugrás a tartalomra

A parlament szerepe az eurointegrációban

Az Európa Tanács Szerbiai Missziója intenzívebb párbeszédre számít a szerbiai képviselőház bizottságaival
A parlament szerepe az eurointegrációban

Tobias Flessenkemper, az Európa Tanács Szerbiai Missziójának vezetője kedden Kovács Elvirával, a köztársasági képviselőház alelnökével, valamint a parlament eurointegrációs bizottságának elnökével folytatott tárgyalása során arra bátorította a bizottságot, hogy vegyen igénybe minden rendelkezésére álló kapacitást, hiszen hatáskörébe számos olyan terület tartozik, amely hozzájárul Szerbia sikeres EU-csatlakozásához, áll a parlament sajtóközleményében.

A protokolláris találkozója során a parlament alelnöke beszámolt az Európa Tanács Szerbiai Missziója vezetőjének a parlament munkájának tempójáról és módjáról, és kiemelte, hogy az eurointegrációs bizottság a korábbi parlamenti összetételben is aktív munkát végzett, de miután őt nevezték ki a bizottság élére, motiváltnak érzi magát, hogy a munkatestületben maximális erőbevetéssel lássa el munkafeladatait és ebből kifolyólag folytassák az eddigi termékeny munkát.
Flessenkemper gratulált Kovács Elvirának a parlamenti bizottság élére történő kinevezéséhez, majd kitért azokra a sikeres projektekre, amelyeket az Európa Tanács Szerbiai Missziója a parlamenttel közösen valósított meg, illetve amelyek megvalósítása tervben van. Arra biztatta a bizottságot, hogy munkája során támaszkodjon az Európa Tanács kapacitásaira és a törvényhozásban kérje ki a szakértők véleményét.
Kovács Elvira emlékeztetett arra, hogy a parlament alkalmazza az Európa Tanács munkatestületeinek ajánlásait, hiszen a Velencei Bizottság (az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve) véleményezését teljes mértékben elfogadta az Alkotmány módosítására készült módosítási indítványjavaslatok összeállításában, csakúgy mint az Európa Tanács Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) ajánlásait is. Flessenkemper abbéli szándékáról biztosította tárgyalópartnerét, hogy az Európa Tanács Szerbiai Missziója szorosabb együttműködést szándékozik kialakítani a parlamenttel, intenzívebb párbeszédre számít a parlament bizottságaival, valamint az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésébe a képviselőház által delegált tagokkal. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének téli ülésszakát a jövő héten tartják, hibrid formátumban (vagyis aki el tud menni Strasbourgba, élőben követi az ülést, aki viszont nem tud elutazni, online kapcsolódik be).
Kovács Elvirától a múlt héten megtudtuk, ezen a januári ülésen kellett volna, hogy megvitassák az általa, A nemzeti kisebbségek megőrzése Európában témában készült jelentését is, ám a hibrid ülés által teremtett új körülmények miatt nem kerül most napirendre.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, MH