Ugrás a tartalomra

Őrizzük meg a régi szabadkai városképet

A VMSZ nem egyezik a Népszínház felújításával foglalkozó bizottság javaslataival – Egyelőre álljunk el a Zöld szökőkút rendbehozatalától, javasolja a párt

A Vajdasági Magyar Szövetség álláspontja, hogy meg kell őrizni Szabadka belvárosának az eddigi kinézetét. Ezt Maglai Jenő a párt városi bizottságának elnöke mondta el szerdai sajtótájékoztatóján, mégpedig két olyan, a városképet döntően befolyásoló objektum kiépítése kapcsán, mint amilyen a Népszínház és a Zöld szökőkút.

A párt megkapta a Népszínház felújításával foglalkozó szakbizottság záradékát arra vonatkozóan, hogyan és mennyi pénzből kellene az épületet felújítani és az ebbe foglalt megállapítások több ponton is eltérnek azoktól a kritériumoktól, amelyeket a VMSZ korábban ismertetett a polgármesterrel.

- Az első dolog, hogy nem tudni egyértelműen, az építés során minőségi építőanyagokat használnak-e fel. A mi álláspontunk szerint a Népszínház egy reprezentatív építménye lesz a városnak, ezért semmiképp sem kellene megengedni, hogy ezen spóroljunk. A másik dolog, ami nem világos, hogy az előirányzott két terem egyike nagyterem lesz-e süllyesztett zenekari árokkal – magyarázta Maglai.

A VMSZ szerint egy ilyen épületben, amely a művelődést szolgálja, és elsősorban színházként kell majd működnie, nincs helye bevásárlóközpontnak, márpedig a bizottság záradéka értelmében az épület mintegy egyharmadára kereskedelmi tevékenységet irányoztak elő. Maglai véleménye, hogy szükség van kommerciális tartalmakra, de nem ekkora területen, illetve, annak illeszkednie kell az objektum rendeltetéséhez.

A párt városi bizottságának elvárásai között szerepel az is, hogy a jövőbeni színházépület illeszkedjen a városképbe. Ezzel kapcsolatban Maglai elmondta, szerintük az utcai rész magassága legfeljebb 14,2 méter lehet, ez ugyanis megfelel a környező épületek magasságának, míg a belső tér magassága 18 méter lehetne. Ezzel szemben a bizottsági záradék szerint az utcai rész 18 méter magas lenne, a belső tér pedig 22 méter.

- Ezzel a színházépület nemcsak kiugrana a környezetből, hanem további költségeket is eredményezne – tette hozzá.

A VMSZ szerint a kivitelezést fázisonként kellene végezni, ez ugyanis a költségek tekintetében racionálisabb megoldás lenne. Emellett, a bizottsági javaslat nem irányoz elő közvitát a homlokzat végleges kinézetét illetően, ami mellett pedig a párt síkraszáll.

Amit különösen problematikusnak tart a VMSZ, hogy a bizottsági javaslatban vázolt kivitelezés mintegy 16 millió euróba kerülne, noha eddigi értesüléseik és a polgármester nyilatkozata még arról szólt, hogy ezt egymilliárd dinárból (ami kevesebb, mint 10 millió euró), kell megoldani.

- A polgármesternek és környezetének köteleznie kellene magát, hogy mielőbb biztosítják a szükséges pénzeszközöket a kivitelezés folytatásához, úgy a köztársasági, mint a tartományi és a városi költségvetésből.

Maglai elmondta, reményei szerint az elkövetkező hetekben asztalhoz ülnek a város meghatározó politikai pártjai - ami alatt nem csak a VMSZ-t és a Demokrata Pártot érti – és megegyeznek a színházfelújítás alapelveiben, vagyis, hogy milyen színházat is szeretnénk.

A szakbizottság elnöke Snežana Pejčić, tagjai pedig: Miloš Nikolić, Dragi Vučković, Rodoljub Đurić, Jasmin Šečić és Vas Géza.

A Zöld szökőkút állapota és esetleges felújítása kapcsán a VMSZ városi bizottságának elnöke emlékeztetőül elmondta, három lehetséges forgatókönyv volt: Zsolnay-kerámiával felújítani azt, egy süllyesztett szökőkutat építeni, illetve a mostanihoz hasonlót csak más anyagból. Ezek közül a két utóbbi opció maradt játékban, tekintve, hogy a Zsolnay-kerámia nem áll ellen az időjárás viszontagságainak.

- A VMSZ városi bizottságának az álláspontja, hogy egyelőre álljunk el a felújítástól. A felmérések alapján ugyanis felújítással a szökőkút nem hozható helyre eredeti állapotába, ugyanis annyira rossz állapotban van a felszínen és az alatt is, hogy teljesen újat kell építeni. A Városépítési Igazgatóság becslései szerint egy szilárd anyagból készülő új szökőkút 110-120 millió dinárba kerülne. Mi úgy véljük, hogy ennek most nincs itt az ideje.

Egyrészt a költségvetés megvalósítása is nehézségekbe ütközik, másrészt pedig, ezt a pénzt fontosabb dolgokra, szociális vagy infrastrukturális célokra kellene most fordítani. Ezért azt indítványozzuk koalíciós partnerünknél, hogy ezt a kérdést 2-3 évre tegyük félre és akkor szülessen róla döntés – magyarázta Maglai Jenő.

Mint hozzátette, addig elkészül a Népszínház homlokzata végleges kinézetének terve is, aminek ismeretében könnyebben hozható döntés arról, milyen is legyen a jövőben Szabadka főtere. Ezzel kapcsolatban is ellentétes vélemények vannak, a VMSZ azt szeretné, ha megőriznénk az eddigi városképet.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, bajk
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben