Ugrás a tartalomra

Orgona liturgiára és hangversenyekre

AZ ÖSSZEFOGÁS ÉS A KULTURÁLIS SOKSZÍNŰSÉG JEGYÉBEN

A zentai Jézus szíve templomban hosszú idő után ismét felcsendült az orgonaszó, amelyet már oly régóta vártak a polgárok. Az impozáns hangszert a városnap jegyében megtartott hálaadó szertartás keretében szentelte fel msgr. Zsellér Attila címzetes apát, a Szabadkai egyházmegye gazdasági igazgatója, majd Borbély Zoltán magiszter, az újvidéki Művészeti Akadémia docense szólaltatta meg Vajdaság legnagyobb orgonáját, amelyet az ausztriai Feldbach városka adományozott a zentai egyházi intézménynek.

Az óriási érdeklődés övezte ünnepség vendége volt Németh Zsolt, a Magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki köszöntőbeszédében a kulturális sokszínűség fontosságát hangsúlyozta az ünneplő tömeg előtt. Beszédében kifejtette, hogy egy kicsit az emberi világ is hasonlít az orgona játékára, hiszen az emberek és a közösségek is nagyon sokféle hangon szólalnak meg, s ma a nemzetközi politika egyik legfontosabb alapelve a kulturális sokszínűség védelme. A parlamenti államtitkár az orgona újjáépítését támogató, a Szerbia és Magyarország közötti határon átnyúló IPA-programra utalva elmondta, hogy Magyarország szorgalmazza Szerbiának az Európai Unióhoz való mihamarabbi csatlakozását, s a magyar politikának ez kiemelt célkitűzése. Beszéde végén Németh Zsolt azt kívánta a zentaiaknak, hogy élvezzék az orgona gazdagságát, a harmóniáját, s hogy a hangszer segítse a megszentelődést és lelkünk felemelését az Úristenhez. Reményét fejezte ki, hogy azt a területet is, ahol élünk: Vajdaságot, Szerbiát és az egész Kárpát-medencét sikerül megszentelni a kulturális sokszínűség támogatásával, mert csak így tudnunk az elkövetkező években, évtizedekben harmonikusan létezni.
Az államtitkárt követően Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke az összefogás szerepét hangsúlyozta, s elmondta, az a folyamat, amely elvezetett a templom új orgonájának átadásáig, kizárólag az egyház, a civil szféra és a politikum összefogása révén jöhetett létre.

– Azt gondolom, hogy sok tekintetben átléptük a saját árnyékunkat, s olyat produkáltunk, ami nagy és maradandó – emelte ki Pásztor István. Rámutatott azoknak a véleményeknek a megalapozatlanságára és bizonyos szempontból önromboló jellegére, miszerint egyfajta rivalizálás van Szabadka és Újvidék, illetve Szabadka és a Tisza mente, így Zenta között. Elmondta, hogy az elmúlt években példák százaival cáfolták meg ezeket a feltételezéseket, s ilyen szempontból az orgona felépítése kisugárzásával messze túlmutat Zenta határain, mert nemcsak a városnak, hanem a vajdasági magyar közösségnek is hihetetlenül fontos. Az üzenete pedig az, hogy amennyiben megfogalmaznak egy fontos elképzelést, előbb-utóbb meg is tudják valósítani. Ezenkívül az orgona azért is haladja túl Zenta határait, mert messze hangzik, s nemcsak egyházi, liturgiai értelemben fontos, hanem azért, mert a Tisza-parti várost olyan zenei központtá tudja emelni, ahol mesterkurzusokat, orgonakoncertek sorozatát lehet megszervezni, ahova kiváló művészeket lehet meghívni – mondta a képviselőház elnöke.
A városnapi rendezvénysorozat egyfajta záróakkordjaként szombaton 18 órától Vizin Kornél és Saša Grunčić különleges hangulatú orgonahangversenyét élvezheti majd a közönség a templomban.

 

Szerző (Forrás)
Hhzs., Magyar Szó
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto