Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor részt vesz a VMSZ kampányában

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn Budapesten, hivatalában fogadta Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét – tudatta közleményben Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. Orbán és Pásztor közel egyórás találkozóján szó esett Szerbia uniós integrációs törekvéseiről, a szerbiai választásokról, valamint a határokon átnyúló gazdasági és fejlesztési kérdésekről is.

A két politikus „nagy megelégedéssel” nyugtázta, hogy március elején több, mint egy évtizedes küzdelem eredményeként, Szerbia elnyerte az uniós tagjelölti státust, ami megkérdőjelezhetetlen érdeke a Szerbiában élő vajdasági magyar közösségnek és Magyarországnak is. Pásztor István köszönetet mondott Magyarországnak és személy szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek az elmúlt hónapokban a tagjelöltség megszerzése érdekében kifejtett erős támogatásért, valamint a vajdasági magyar közösség újbóli kollektív megbélyegzésének egyértelmű és határozott elutasításáért.

Orbán és Pásztor találkozójának fő témája a napokban kiírandó szerbiai általános választások ügye volt. A VMSZ elnöke tájékoztatta Orbán Viktort pártja választási programjáról és céljairól. „A tárgyaló felek leszögezték: a megkezdett nemzeti és közösségi építkezés továbbvitelének záloga, így megkérdőjelezhetetlen nemzeti érdek, hogy a vajdasági magyar közösség – a Vajdasági Magyar Szövetség által – továbbra is megkerülhetetlen politikai erő legyen a szerbiai politizálás minden szintjén” – olvasható a szóvivői közleményben.

Orbán Viktor elfogadta Pásztor István meghívását, hogy személyesen vegyen részt a VMSZ kampányában. Ezért várhatóan április végén ellátogat Vajdaságba.

A tárgyalófelek a találkozó során áttekintették a folyamatban lévő, határon átnyúló gazdasági és fejlesztési ügyeket. Pásztor István egyúttal kihasználta a találkozót arra is, hogy elmondja: a vajdasági magyar közösség és a VMSZ kiáll a miniszterelnök és Magyarország kormánya mellett a Magyarország ellen folytatott méltatlan, egyoldalú és az európaiság értékrendjével szembemenő nemzetközi politikai hadjáratban.

FOLYAMATOS MARAD AZ ANYAORSZÁG TÁMOGATÁSA

Hétfői budapesti látogatásáról nyilatkozva lapunknak Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke fontosnak tartotta kiemelni, hogy a beszélgetést Orbán Viktorral a nyitottság, a segítőkészség egyértelmű észlelése jellemezte.

A VMSZ elnöke és a magyar miniszterelnök közötti találkozón a kormányfő sajtófelelőse által részletezettek mellett az oktatásról, illetve a Magyar Nemzeti Tanács vonatkozó programjairól is szó esett.

– Beszámoltam arról, hogy az oktatás terén másfél évvel ezelőtt megbeszélteket illetően mi a jelenlegi helyzetállás. Részletesen felvázoltam a felsőoktatási ösztöndíjazási program sikerességét. Remélem, hogy idén legalább ugyanilyen eredményesen valósul meg a program. Magyarország költségvetési helyzetétől függetlenül az idén is biztosan rendelkezésre áll majd a pénz, amelyből nemcsak az idén iratkozó elsősök, hanem a 2011/12-es tanévben felsőoktatási tanulmányaikat megkezdő hallgatók is elnyerhetik az ösztöndíjat. Szóba került a kollégiumépítés kérdése is, természetesen elsősorban az Európa Kollégiumról beszéltünk. Ezen túlmenően kitértünk az óbecsei fürdő kérdésére is. Bízom benne, hogy a szóban forgó beruházás a következő egy vagy két hónapban megvalósulhat. A Szeged–Szabadka–Bácsalmás–Baja vasútvonal tervdokumentációjának előkészítéséről szintén beszélgettünk. Úgy tűnik, hogy a tervdokumentációt magyarországi forrásokból, vagy Magyarországon keresztül biztosítható európai uniós támogatásokból valósítjuk meg – összegezte Pásztor.

Kérdésünkre, hogy mennyire fontos a VMSZ számára Orbán Viktor, illetve a Fidesz támogatása a közelgő szerbiai parlamenti választások kampányában, valamint mennyire járulhat hozzá ez a támogatás a VMSZ sikerességéhez, Pásztor közölte, hogy Orbán Viktor támogatását fontosnak éli meg.

– Valószínűleg senkit sem lep meg a VMSZ és a Fidesz közötti, illetve a miniszterelnök és a közöttem meglévő különlegesen jó viszony – magyarázta Pásztor, hozzátéve: az utóbbi négy-öt évben a VMSZ-nek nem volt olyan kampányrendezvénye, vagy más nagy rendezvénye, amelyen Orbán Viktor, akár ellenzéki Fidesz-elnökként, akár azt követően kormányfőként, ne fogalmazta volna meg gondolatait.

– Értékrendben, gondolkodásmódban, célkitűzések tekintetében személy szerint ugyanolyan közel állunk egymáshoz, mint a Fidesz és a VMSZ. Több alkalommal elhangzott, hogy a Fidesz és a magyar kormány Vajdaságban pártunkat tekinti stratégiai partnerének. Emellett úgy vélem: nem kell bizonygatni, hogy a vajdasági magyar közéletben és politikai közéletben ki kicsoda és ki mekkora támogatottságot élvez. Ha az az ambíció, hogy a vajdasági magyar közösség politikailag megkerülhetetlen legyen, akkor ez csak a VMSZ-szel képzelhető el. Téved az, aki azt gondolja, hogy egyik-másik összetákolt pártalakulat majd valamiféle komolyabb befolyást gyakorolhat a közéletre, vagy hogy saját két évtizednyi teljesítményük hirtelen megváltozik pártunk teljesítményéhez viszonyítva – fogalmazott Pásztor.

Szerbia európai integrációjával kapcsolatban a VMSZ elnökétől azt kérdeztük: mennyire hiteles a szerb kormány állásfoglalása, hogy az EU mellett kötelezte el magát, miközben azt látjuk, hogy az integráció során az EU illetékeseinek falhoz kell állítaniuk a szerb vezetést ahhoz, hogy megtegyék a szükséges lépéseket. Pásztor ezzel kapcsolatban megállapította, hogy az utóbbi tizenkét évben a kettősséggel jellemezhető beszéd és viselkedés volt megfigyelhető. Ha nem lett volna ez a kettősség, akkor Szerbia sokkal gyorsabban haladhatott volna az európai úton, még akkor is, ha valóban nehéz feltételeket kellett teljesítenie, véli Pásztor, hozzátéve: a szerbiai politikum szerb része nagyon visszafogottan szembesítette a szerb társadalmat saját realitásával.

– Nincs messze a valóságtól az a megállapítás, hogy folyamatosan sarokba állítanak bennünket. A tagjelölti státus elnyerésével kapcsolatban nekem is volt egy olyan érzésem, hogy ez Európának pillanatnyilag sokkal fontosabb volt, mint Szerbiának. Remélem, hogy a választások után megváltozik a helyzet. Bár hozzá kell tennem: megrettentettek a Demokrata Párt szombati ünnepségéről készült felvételek. Azok a képek nem a bizakodást erősítik az emberben. Ha a köztársasági elnök arról beszél, hogy dacból születnek ezek a döntések, akkor az nagyon nem jó – fejtette ki Pásztor.

Kérdésünkre, hogy a szerb államvezetés kettőssége miatt van-e még bizalom Brüsszelben Szerbia irányában, a VMSZ elnöke személyes tapasztalatiról beszélt:

– A kép tarkán alakul. Sok brüsszeli illetékes részéről nagy adag nyitottság figyelhető meg. Ugyanakkor egy adag merevség is jelen van, hiszen a megbeszéltek teljesítése minden döntés feltétele – mondta Pásztor.

Pásztor István egyelőre nem tudott részletekkel szolgálni Orbán Viktor látogatásáról. Annyit tudni, hogy a magyar kormányfő április 20. után utazik Vajdaságba. A valószínűleg egynapos látogatás során a miniszterelnök a VMSZ aznapi kampányrendezvényein vesz részt és elmondja a számára fontos gondolatokat – nyilatkozta Pásztor, és arról is beszámolt, hogy a párt március 15-i központi ünnepségének díszvendége Réthelyi Miklós nemzeti erőforrási miniszter lesz.

Magyar Szó