Ugrás a tartalomra

Növelni az életszínvonalat Vajdaságban!

Elfogadta Vajdaság Fejlesztési Tervét a tartományi képviselőház – A családon belüli erőszak megfékezéséről is tárgyaltak
Növelni az életszínvonalat Vajdaságban!

A következő hét évre vonatkozó fejlesztési terv teljes mértékben az európai regionális politikai elveken alapszik és azok szerint valósul meg – mondta dr. Nagy Imre, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tartományi képviselője szerdán azon a képviselőházi ülésen, amelyen többek között Vajdaság fejlesztési tervéről döntöttek. A VMSZ képviselője kiemelte, hogy a 2023 és 2030 közötti időszakra vonatkozó tervezetnek négy fő stratégiai célja van: a korszerű gazdaságfejlesztési irány mellett részletezi a fenntartható energetikai és közlekedési fejlesztések lehetőségeit, de „Zöld Vajdaság” címszó alatt foglalkozik a környezetfejlesztéssel és a klímavédelemmel is. Emellett kitér a térség multikulturális jellegének továbbfejlődésére is – emelte ki a dokumentum főbb elemeit dr. Nagy Imre, aki szerint az európai módszerekkel megalkotott tervezet teljesen egyértelmű és előremutató. Gyakorlatilag ugyanis a jelenlegi állapotok elemzésével jut el azokhoz az előrejelzésekhez, amelyek megmutatják, hogy mit várhatunk az elkövetkező években az egyes fejlesztési irányok megvalósítása kapcsán – hangsúlyozta az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karának tanára.

Vajdaság fejlesztési terve minden szempontból arra irányul, hogy növelje a lakosok életszínvonalát – erősítette meg az ülésen Dmitar Stanišić, a Szerb Haladó Párt (SZHP) frakcióvezetője. Emlékeztetett arra, hogy a vajdasági kormány 2016 óta megduplázta a tartományi költségvetést, az adókból befolyó jövedelmet pedig megháromszorozta. A képviselő szerint ez a gazdaság jelentős erősödésére utal, ahogyan az is, hogy az elmúlt hét évben 70 ezerrel nőtt a munkavállalók száma a térségben.

Az SZHP frakcióvezetője kiemelte, hogy a nemzetközileg elismert szakemberek segítségével megalkotott fejlesztési terv is arra utal, hogy az elkövetkező években a bruttó hazai termék értéke megduplázódhat a tartományban, és 4,2 százalékkal magasabb értéket érhet el. A befektetések értéke viszont 6 százalékkal lehet magasabb – utalt a folyamatos fejlődés jelentőségére Dmitar Stanišić. Ugyanakkor kiemelte, hogy a fejlesztési terv reális felméréseken alapszik, így annak megvalósítási lehetősége is kétségtelen.

MÚLTELEMZŐ KRITIKÁK

A tervezetet több szempontból is bírálták a Szerb Radikális Párt képviselői. Đurađ Jakšić az elmúlt hét év sikertelenségeit rótta fel a hatalmi koalíciónak. Szerinte a tartományi szervek továbbra sem tesznek semmit a fejlődés érdekében, és a mostani tervezet is csak „mese”. Azt is nehezményezte, hogy a fejlesztési tervezet kidolgozása két évet késett. Felszólalásában hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek nemtörődömsége miatt Vajdaság környezetvédelmi szempontból országunk „legfeketébb pontja”. Kitért az ivóvíz magas arzéntartalmára, továbbá arra, hogy a tervezet most sem irányoz elő megfelelő intézkedéseket az erdősítésre, illetve a szennyvízhálózatok és víztisztítók kiépítésére. Legfőbb problémaként azoknak a konkrét intézkedéseknek a hiányát rótta fel, amelyek az elnéptelenedést kezelnék. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az elmúlt időszakban 107 ezerrel többen haltak meg, mint születtek Vajdaságban. A felmérések szerint 2030-ig további 350 ezerrel csökkenhet a lakosság száma Vajdaságban – vélekedett Đurađ Jakšić.

A fejlesztési terv ellen szavazott a Vajdasági Szociáldemokrata Liga is. Saša Šućurović, a párt képviselője elmondta, hogy a négy javaslatuk közül egyiket sem foglalták bele a tervezetbe. Kiemelte, hogy a pártja szerint a vajdasági vízvezeték-hálózatot magyarországi példára kellene felújítani. Azt is nehezményezte, hogy a tartományban az elmúlt években fele annyit fektettek az utak javításába, mint Szerbia más területein. Véleményük szerint a fejlesztési terv a további infrastrukturális befektetéseket sem kezeli a megfelelő módon.

INTÉZMÉNYRENDSZERT AZ ÁLDOZATOK VÉDELMÉÉRT!

A képviselőház tegnap arról a javaslatról is tárgyalt, mely tervszerű, intézményeket összekapcsoló védelmet biztosít a családon belüli erőszak áldozatainak. A VMSZ teljes mértékben támogatja mindazokat az intézkedéseket, amellyel megpróbálják visszaszorítani a nők, gyermekek vagy idős személyek ellen elkövetett erőszakos tetteket – mondta Csikós László szociális munkás, a párt képviselője.

– A családon belüli erőszak tekintetében sajnos az elmúlt 7-8 évben megromlott a helyzet Vajdaságban. Az említett időszakban évente 34-37 hölgy esett áldozatul, de az utóbbi időben az idősebb személyek ellen irányuló erőszakos tettek száma is megnövekedett. Az illetékes intézmények eddig is próbálták kezelni a helyzetet, ám sokszor sikertelenül. Ezért egy olyan hároméves megelőző stratégiát dolgoztunk ki, amely összekapcsolja a létező intézmények munkáját – tért ki a családon belüli erőszak megelőzését szorgalmazó javaslat jelentőségére a VMSZ képviselője.

Az említettek mellett az ülésen több területrendezési tervet is megtárgyaltak, és többek között elfogadták a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet munkajelentését is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tóth D. Lívia
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét