Ugrás a tartalomra

A nemzeti kisebbségek helyzetéről tájékozódik az EBESZ

A nemzeti kisebbségek helyzetéről tájékozódik az EBESZ

 Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, azaz az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosát fogadta ma a Tartományi Képviselőház elnöke, Pásztor István.

Kairat Abdrakhmanov szerbiai körútja folyamán találkozik a kormányhivatalnokokkal, valamint a Nemzeti Tanácsok képviselőivel. A látogatások célja, hogy betekintést nyerjen a nemzeti kisebbségek helyzetébe, megismerje az őket érintő törvényeket, jogszabályokat. Pásztor István elmondta, ezek a találkozások azért fontosak, mert a főbiztos teljes képet kap mindenről. A Tartományi Képviselőház elnöke a beszélgetés folyamán ismertette a főbiztossal a bizalom kiépítésének folyamatát, hol tart a jogalkotás és jogalkalmazás, emellett ismertette a felmerülő gondokat, problémákat.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Beszéltem arról, hogy mennyire fontos volna, hogy ha ezt a mi gyakorlatunkat, ami nem ideális, de azt gondolom, hogy példaként felmutatható volna, és előbbre mutató, mint nagyon sok környező országban, a többség és a kisebbség viszonyának a rendezése, ezt az EBESZ felkarolná, és bemutatná máshol. Azt gondolom, hogy ez magyar nemzetpolitika szempontjából, és szerb nemzetpolitika szempontjából is fontos volna.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír