Ugrás a tartalomra

Négy módosító indítvány a Szerbiáról szóló országjelentésre

Négy módosító javaslatot nyújtottak be az Európai Parlament képviselői David McAllister  szerbiai országjelentésére kedd este, a strasbourgi plenáris ülésen.
 

Az Európai Néppárt horvát kezdeményezésre azt kéri, hogy Szerbia a megbékélés és a régiós együttműködés jegyében vizsgálja felül azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy Szerbia horvátországi állampolgárokkal szemben igazságszolgáltatási eljárást indítson olyan háborús bűnök elkövetésének ügyében, melyeket horvát területeken követettek el. A horvát EP-képviselők kérését, miszerint Szerbia európai csatlakozásának feltétele legyen az említett törvény módosítása, februárban az EP Külügyi Bizottsága elutasította – most ez tért vissza enyhébb formában az Európai Néppárt módosító indítványaként.  McAllister ennek kapcsán a Szerbiáról szóló EP-vita megkezdése előtt azt nyilatkozta, ez a kompromisszumos megoldás nem csak politikai, hanem jogi kérdés is.

Az Európai Parlament egy másik frakciója, a Zöldek két módosító indítványt is benyújtottak.  Az első az eredeti jelentésjavaslatnál keményebben megfogalmazva azt követeli, hogy Szerbia ne gyakoroljon nyomást a köztársasági ombudsmanra, tegye lehetővé Saša Jankovićnak, hogy a törvénnyel összhangban végezze a munkáját, és kapja meg azokat a dokumentumokat, amelyeket az állami szervektől kért. A Zöldek második módosító indítványa Belgrád és Pristina viszonyának rendezésére vonatkozik, és azt kéri, hogy az Európai Bizottság elismeréssel adózzon az igazságügyi megállapodás előtt, amely a párbeszéd februári fordulójában született meg, s az ország előrelépésének értékelésekor tartsa szem előtt mindkét fél törekvéseit a brüsszeli megállapodás végrehajtásában.

Végül az  Európai Baloldal azt kéri, hogy az országjelentés szövegének javaslatából húzzák ki azt a részt, amely Szerbiát felszólítja, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni szankciókhoz, az EP pedig ítélje el Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének nyilatkozatát, amely szerint az elkövetkező 5 évben az unió nem bővíti tagságát, hiszen ez ellentmond a 2004-es szaloniki nyilatkozatnak.
Az Európai Parlament holnap délután szavaz ezekről a módosító indítványokról, majd ezt követően fogadják el az országjelentés végleges szövegét, amely nem kötelez semmire, viszont politikai súllyal rendelkezik Szerbia integrációs törekvéseinek folytatásában.

Szerző (Forrás)
Tanjug, Pannon RTV
Többi hír