Ugrás a tartalomra

Négy határon átnyúló együttműködési program is díjat kapott

Szeptember 26-án Belgrádban, a határon átnyúló együttműködési program harmadik nemzeti konferenciáján 15 tervezetet tüntettek ki. A 2007 és 2013 közötti programidőszakban, amely a határon átnyúló IPA-projektumokra vonatkozik, több mint 1000 tervezet érkezett be Szabadkáról, amelyek közül több mint 400-at hagytak jóvá.

Az említett 400 projektum egyik részének megvalósítása már befejeződött, másik részük pedig már a megvalósítási szakaszba lépett. 15 tervezet kapta meg a legjobb projektumért járó kitüntetést, amelyből 4 díj Szabadkát illette. A sajtótájékoztatón Dobó Márta, a városi képviselő-testület regionális és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tanácsosa ismertette a díjazott programok egyikét, amely a Királyhalmot és Ásotthalmot összekötő út építése és a hozzá tartozó infrastruktúra fejlesztéséért pályázott támogatásra.

– A program keretében kiépítették a két települést összekötő utat, elkészítették a körülbelül 25 kilométeres kerékpárútra vonatkozó tervdokumentációt, és kidolgozták a majdani határátkelő épületeihez szükséges infrastrukturális ötletterveket. Ha a hosszú távú hasznát nézzük ennek a projektumnak, akkor azt is meg kell említenünk, hogy a pályázat kapcsán sikerült egy újabb eszközt előteremteni, amelynek köszönhetően kiépülnek a határátkelő épületei – nyilatkozta a tanácsos.

A Palicsi Állatkert immár harmadik alkalommal pályázott a határon átnyúló IPA-projektumon, s oktatási programja nyerte el a legjobb tervezetnek járó elismerést.

– A nyertes projektum a Szegedi Vadaspark és a Palicsi Állatkert közös programja volt, amely által egy oktatóterem épülhetett fel, továbbá diákcsere-programot is megvalósíthattunk. A programban 7000 gyermek vett részt, akik egy napot tölthettek el a Szegedi Vadasparkban, illetve a mi állatkertünkben. A tervezet keretében munkáscserét is sikerült megvalósítani. Ez az elismerés számunkra nagyon fontos, hiszen állatkertünk már a nyolcvanas évektől komoly hangsúlyt fektet az oktatásra – mutatta be a sajtótájékoztatón díjazott programját Saghmeister Heléna, az állatkert igazgatója.

Violeta Mrdaković Lučić, a Szabadegyetem projektmenedzsment szektorának igazgatója ismertette azt a nyertes projektumát, amely a Horvátország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósulhatott meg.

– A Szabadegyetem a Palicsi Filmfesztivál ügyvezető producereként gazdagítani szerette volna a rendezvényt, és lehetőséget akart adni azoknak a fiatal alkotóknak, akiket a mozgókép világa érdekel. Az ifjú tehetségek külföldi művészektől tanulhattak. A rendezvény ideje alatt koprodukcióban egy hosszabb filmet is elkészítettek, amelyet később tíz településen is bemutattak – mondta az igazgató.

A Szabadkai Közkórház és a Szegedi Tudományegyetem közös tervezete, a Terméketlenség-vizsgálat nőgyógyászati endoszkópia segítségével című is leismerésben részesült.

– A tudományos ismeretcsere műhelymunkák formájában valósult meg a határ mindkét oldalán. A projekt megvalósítása során a két partnerintézmény szakmai eszközöket, szimulátort vásárolt, amelyeken orvosok tanulhattak, hogy ne a pácienseken kísérletezzenek. Így a Szabadkai Közkórházban több mint 120 orvos fordult meg, akik kipróbálhatták a szerkezetet. Az a szándékunk, hogy ezt a hozzáállást továbbra is erősítsük – nyilatkozta dr. Luka Anđelić, a Szabadkai Közkórház nőgyógyászatának osztályvezetője.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, vas
Többi hír