Ugrás a tartalomra
2022.11.13 - 11:03

Ne mondjunk le a lehetőségről!

Ne mondjunk le a lehetőségről!

Ma tartják Szerbiában a nemzeti tanácsi választásokat. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke reggel fél 9-kor adta le voksát Noszán, a 43-as számú szavazóhelyen.

A szavazás után a pártelnök sajtónyilatkozatában arra biztatott, hogy az emberek éljenek a szavazás adta alkotmányos és törvényes jogukkal.

— Ma a magyar kisebbségi névjegyzékbe beiratkozottak tudnak szavazni a nemzeti tanács összetételére, illetve a nemzeti tanács jelöltlistájára. Én a Magyar Összefogás listájára szavaztam. Nem volt nagy dilemma ezzel kapcsolatban, mert ez az egyedüli lista, amelyik indult. A választáson való részvétel azért fontos, mert egy olyan alapjoga az embernek, ami azt határozza meg, hogy kifejezze, hogy kire bízza a különböző közügyeknek az intézését. Ezért mindenkit arra biztatok, hogy ne mondjon le erről a lehetőségről és erről a jogról. Ami a nemzeti tanácsot illeti, ez a szerbiai kisebbségi közösségeknek, elsősorban a magyar közösségnek a törvényes, alkotmányos intézményes vívmánya. 2002-től létezik nemzeti tanács. A régi szövetségi törvény alapján 2009-ben fogadta el a szerb parlament a most hatályos kisebbségi törvényt, illetve azt a törvényt, amelyik a most hatályosnak az alapját képezi. Most negyedik alkalommal választunk Magyar Nemzeti Tanácsot. Fontos a nemzeti tanács, az elmúlt években is bebizonyította, hogy mennyire fontos. Gondoljuk csak végig, mi lett volna, hogyha például a COVID idejében nem lett volna senki, aki megszervezte volna ilyen hatékonyan az online oktatást. Mi lett volna, hogyha azokban a nehéz időkben, amik mögöttünk vannak, nem gondoskodunk a művelődési egyesületeinkről. Hogyha nem teszünk annyi lépést annak érdekében, hogy az óvodai rendszerünk felújításra és szépítésre kerüljön. Ezek mind olyan döntések, amik a Magyar Nemzeti Tanácsnak a kompetenciájába tartoznak. Sok mindent sikerült a Magyar Nemzeti Tanácsnak az elmúlt tizenkét évben elrendeznie, elintéznie, de a munka messze nem fejeződött be. A most alakuló Magyar Nemzeti Tanácsra is fontos feladatok fognak várni. Ezért fontos, hogy egy széles támogatottság legyen mögötte, mert az erőt ad, és az erő fontos az érdekérvényesítésben — mutatott rá a pártelnök.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Kartali Róbert
Többi hír
2022.12.06 - 08:59
Az ország arra törekszik, hogy a 2023. évben is gazdasági növekedést valósítson meg.
A köztársasági képviselőház hétfőn megkezdte a vitát a jövő évi állami költségvetésről