Ugrás a tartalomra

Naperőmű létesülhet Békován

Ülésezik a szabadkai városi képviselő-testület
Naperőmű létesülhet Békován

A szabadkai városi képviselő-testület ma tartja meg sorrendben 16. rendes ülését, amelynek keretén belül 34 napirendi ponttal kapcsolatban mondhatják el véleményüket, illetve szavaznak a képviselők. Ennek apropóján tegnap sajtótájékoztatót tartottak, amelyen dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke ismertette az ülés fontosabb napirendi pontjait.
A képviselő-testület ülésének talán legnagyobb jelentőséggel bíró napirendi pontja a város idei évi költségvetésének módosításáról szóló rendelet meghozatala lesz, ugyanakkor a képviselők várhatóan megteremtik a feltételeket egy naperőmű létesítéséhez is.


– Az ülés legnagyobb érdeklődésre számot tartó napirendi pontja a költségvetés második módosítására vonatkozik. A módosítást az indokolja, illetve teszi lehetővé, hogy a bevételek a tervezettnél sokkal nagyobb mértékben valósulnak meg. Ez egy örvendetes hír, és azt jelenti, hogy a bevételek 3,66 százalékkal magasabbak a vártnál, vagyis 238,3 millió dinárral több áll a rendelkezésünkre, annak ellenére, hogy nem emeltünk adóalapot. A többlet felhasználásának két rendeltetése lesz. Egyrészt támogatjuk a kommunális közvállalataink fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását, annak érdekében, hogy ezen közvállalatok szolgáltatásainak minősége javuljon. Másrészt teljes egészében kifizetjük a városnak a Védelmi Minisztérium irányába meglévő tartozásait. Ezen adósságok még az előző mandátumok során keletkeztek, lévén, hogy a város megvásárolta a Hadseregotthont, vagyis az egykori Arany Bárány Szálloda épületét, valamint az első kaszárnyát. A város a jelenlegi önkormányzati vezetés hivatalba lépése óta, vagyis tavaly augusztusa óta az idei év decembere végéig 212 millió dinárt vissza tud fizetni a minisztériumnak, és ezzel teljes egészében kifizetésre kerül az említett két objektum vételára. Ennek köszönhetően a város szabadon rendelkezhet ezen épületekkel, másrészt pedig azt jelenti, hogy a város adósságok nélkül fog belépni a 2022-es évbe – fogalmazott dr. Pásztor Bálint.
A városi képviselő-testület elnöke emellett elmondta, hogy az ülésen két részletes szabályozási terv kidolgozásáról is döntenek majd. Az egyik Szabadkán a Jovan Mikić utca és a vasúti folyosó közötti területnek a Szegedi út és a Nikola Tesla utca közötti szakaszát foglalja magába, míg a másik a békovai naperőműre vonatkozik. Utóbbival kapcsolatban megtudtuk, hogy az az újvidéki Intermolo Kft. kezdeményezésére történik meg, és az egykori Azotara hetvenhektáros területét foglalja magába. A projekt megvalósulása előtt környezetvédelmi hatástanulmány is készül. Emellett módosítják a közparkolókról szóló rendeletet is annak érdekében, hogy a fogyatékkal élők ingyenes parkolási jogának megvalósítása minél egyszerűbb legyen.

Mindezek mellett megtudtuk, hogy ugyanúgy, ahogy tavaly, december folyamán az idén is két képviselő-testületi ülést tartanak. A második ülésre várhatóan a hónap második felében, katolikus karácsony előtt kerül sor.
 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen