Ugrás a tartalomra

Nagybecskereken együtt a DP, a VSZL és a VMSZ

A haladók továbbra is a magyar párt képviselőinek csatlakozásában reménykednek

Két nap alatt Nagybecskereken két pártszövetség jött létre, de egyiknek sincs többsége a 67-tagú városi képviselő-testületben. Kedden bejelentették az SZHP és az SZSZP koalícióját, amely 33 mandátummal rendelkezik, szerdán pedig a DP, a VSZL és a VMSZ kötött koalíciós szerződést, amelynek összesen harminc képviselői helye van.

A szerződést a VMSZ irodájában Mileta Mihajlov eddigi demokrata polgármester (listavezető volt az önkormányzati választásokon), Puskás János, a VMSZ nagybecskereki városi bizottságának elnöke és Dejan Čapo, a ligások városi bizottságának elnöke írták alá. Mindkét tömörülés abban reménykedik, hogy a városi képviselő-testület péntekre bejelentett ülésén majd csatlakoznak hozzájuk más pártok képviselői is. A jelenlegi erőviszonyok között az SZRP került előtérbe, amelynek a jelenlegi négy képviselőjével nagyobb súlya lett, mint az előző ciklusban, amikor húszegynéhány képviselővel csak ellenzéki szerepre volt képes. Nyilván tisztában is vannak a helyzetükkel, mert Siniša Gajin, a párt városi bizottságának alelnöke a minap kijelentette, hogy várják a demokraták hívását. Szerdán Mileta Mihajlov ezt ugyan nem erősítette meg, csak annyit mondott, hogy „több párttal is tárgyaltak és majd a helyi parlament alakuló ülésén kiderül, hogy kik csatlakoznak hozzájuk”. Reményei szerint sokan lesznek. Puskás János megerősítette, hogy a VMSZ továbbra is kiáll az eddigi koalíció mellett. Dejan Čapo szerint a szerdai szerződés-aláírás is megcáfolta a haladók azon reményét, hogy majd a VMSZ csatlakozik a koalíciójukhoz.

Mindezek ellenére az SZHP szerdai közleményében azt állította, hogy továbbra is tárgyalnak a VMSZ-szel, mert szerintük az SZHP–SZSZP–VMSZ koalíció „egészséges politikai megoldás lenne, szemben a demokraták azon kísérletével, hogy szövetséget létesítsenek a szerb nacionalizmus és a vajdasági szeparatizmus között”.

Magyar Szó

Többi hír