Ugrás a tartalomra

Nagy szükség van Szerbiában a magyar anyanyelvű jogászokra

Nagy szükség van Szerbiában a magyar anyanyelvű jogászokra

 Ügyes-bajos bírósági ügyeink intézése közben az átlagember gyakran megtorpan a kifejezések, rendeletek és törvények útvesztőjében, ilyenkor pedig bizony jól jön, ha a jogász anyanyelvünkön tud szakmai segítséget nyújtani.

A fiatal magyar jogászképzés támogatására hozta létre a Magyar Nemzeti Tanács a jogászösztöndíjat.
 

A székelykevei születésű Pirkov Emmát régóta foglalkoztatja a jogi pálya. A jó kommunikációs képességekkel megáldott lány Nagybecskereken elvégzett középiskolai tanulmányai után Szabadkán kezdte meg az egyetemet 2021-ben. A jogászhallgatók számára kiírt ösztöndíjpályázat csak tovább erősítette elhatározásában, hogy erre a pályára lép.

Pirkov Emma, hallgató, Gazdasági és Igazságügyi Jogi Kar, Szabadka: „Amikor megláttam, hogy kínálkozott ez a lehetőség, természetesen lecsaptam rá, hogyne csaptam volna le. Elég messze lakom Szabadkától, több kiadásom van, mint a többi kollégámnak. Nagyon sokat segít, az egyetemet, a kollégiumot, rengeteget fed, ami nemcsak nekem támogatás, hanem a családomnak is.”
 

A palicsi Bognár Emese Újvidéken kezdte meg jogi tanulmányait. Az ösztöndíj lehetőséget biztosít számára, hogy tökéletesítse tudását és eljusson önköltséges képzésekre is.

Bognár Emese, hallgató, Jogtudományi Kar, Újvidéki Egyetem: „Nagyon érdekelnek a nemzetközi kapcsolatok, illetve a nemzetközi jogrendszer, de itthon szerettem volna továbbtanulni mindenféleképp. Ezért írtam be az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karát. A nemzetközi kapcsolatok érdekelnek leginkább, második évtől lesz nemzetközi jog tantárgyam, azt már nagyon várom.”
 

A Vajdasági Jogászösztöndíj Programot tavaly hirdette meg először a Magyar Nemzeti Tanács. Idén 20 ösztöndíjat osztanak ki. A sikeres pályázás alapfeltétele, hogy a jelentkezők még ne rendelkezzenek felsőfokú végzettséggel, hogy szerbiai akkreditált jogász képzésre jelentkezzenek, illetve, hogy diplomázás után legalább öt évig Szerbiában dolgozzanak.

Lulić Emil, hivatalvezető, Magyar Nemzeti Tanács: „A nemzeti tanács többi ösztöndíjához képest egy jelentősebb összegről van szó. 10 hónapon át tanévenként 100 ezer forint dinár ellenértékű ösztöndíjról van szó, amelyet szemeszterenként, két nagyobb részletben fizet ki a nemzeti tanács, az egyiket a beiratkozást követően, a másikat pedig a nyári szemeszter beírását követően. Ez az ösztöndíj nem zárja ki a nemzeti tanács többi ösztöndíját, így lehetséges halmozni őket.”
 

Az elmúlt évek munkájának köszönhetően megteremtődtek azok a jogi feltételek, amelyek a magyar orvosok, közgazdászok, mérnökök és jogászok számára lehetőséget biztosítanak.

Dr. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „Nekünk az az érdekünk, hogy 10-20-30 év múlva is legyenek magyar bírák, magyar ügyészek, magyar jogászok a közigazgatásban, magyar jogászok a gazdaságban. Általában a jogi végzettség sok lehetőséget biztosít az elhelyezkedésre. Magyar munkanélküli jogászt nem sokat ismerünk.”
 

A pályázat és minden további tudnivaló a Magyar Nemzeti Tanács honlapján érhető el. A jelentkezési határidő június 30., 14 óra.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír