Ugrás a tartalomra

Mobilitási Csomag: Veszített a józan ész!

„Az EU-n belül uralkodó állapotok iskolapéldája volt a Mobilitási Csomag mai plenáris szavazása, mely megmutatta, hogy a ’megmondó’ nyugati tagállamok hogyan képzelik el az uniós politizálást a jövőben. Nem saját véleménnyel rendelkező tagállamok, hanem csak bólogató Jánosok kellenek nekik” – hangsúlyozta Deli Andor fideszes EP-képviselő a szavazást követően.

„A több mint két éve tartó folyamat során következetesen próbáltuk érvekkel, konkrét példákkal meggyőzni tárgyalópartnereinket, hogy a közlekedési szektornak ugyan összeurópai előírásokra van szüksége, de ezek nem lehetnek a közép- és kelet európai, valamint a periféria országaiból származó vállalatok rovására meghozni. Az Unió belső piaca ugyanis a közös érdeket, a vásárlók érdekeinek figyelembevételét szolgálja. Ehhez képest az elmúlt időszakban a parlamenti házszabály kijátszásának,  valamint az erő és az arrogancia politikájának lehettünk szemtanúi. Az elmúlt hetek történései bebizonyították, hogy amennyiben az érdekek úgy kívánják, akkor az előírások sem szentek, hiszen a folyamat során rengeteg szabályt kiforgattak. Történt mindez azon nyugat-európai EP-képviselők segítségével, akik Magyarországra mutogatnak jogállamiság kérdésében”.

Egyes nyugati protekcionista tagállamok, elsősorban Franciaország és Németország ahelyett, hogy az Egységes Európai Piacot építenénk, két hónappal a választások előtt megpróbálják kiszorítani a közlekedési piacról az erősebb, új tagállamokból származó szereplőket. Az európai értékek legnagyobb szószólói ma hatalmas csapást mértek a szolgáltatások és az áruk szabad mozgásának uniós alapelveire, és bebizonyították, hogy az EU belső piacának egysége sem szent a számukra.