Ugrás a tartalomra

Minden a kukoricáról szólt Bajmokon

Minden a kukoricáról szólt Bajmokon

 Gyermekrajz-kiállítással és fogalmazás-versennyel kezdődött pénteken a bajmoki Kukoricafesztivál. A munkákat a Dózsa György Magyar Művelődési Egyesületben állították ki, a legjobbakat pedig érdekes díjakkal jutalmazták.

A 14. kukoricafesztivál szombaton is folytatódott a helyi egyesületben.
 

A bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Egyesület udvarában kellemes napsütésben, a foglalkozásvezetők felügyelete mellett, kézműves foglalkozáson vehettek részt a gyerekek szombaton reggel. Kollár Viktória egy papírra kinyomtatott kukoricacsőre napraforgó, kukorica és babszemeket ragasztott és közben elmesélte, hogy szereti a kézműveskedést: „Szalmából szoktam készíteni házakat, szállásokat, ilyesmit.”
 

A délelőtt folyamán a kutyák gondozásáról és azok egészségének megőrzéséről hallhattak az érdeklődők előadást. Cseke Gitta Pacsérról érkezett az előadásra, ugyanis ő a tacskó kutyájának helyes tartásáról szeretett volna többet hallani.

„Nagyon sok új betegség ütötte fel a fejét és ez érdekel engem, ha esetleg valamit megtudok, akkor tudjam, hogyan kell a kutyámat kezelni. Orvoshoz kell fordulni, ha végül is újabb valami jelentkezik a kutyámnál.”
 

A rendezvény célja a tengeri hagyományos betakarítási és feldolgozási módjának megismertetése az új generációval.

Hegedűs József, szervező, Kukoricafesztivál, Bajmok: „Nagyon sok családnak még a mai napig is ez az egyik fő bevételi forrása a megélhetéshez. Az itt maradás biztosítását jelenti ez a növény. Méltatlanul egy kicsit lehet, hogy lenézzük, és az a célunk, hogy a kukoricával kapcsolatos hagyományokat, régi foglalkozásokat megőrizzük, felelevenítsük és átadjuk az utókornak.”
 

A helyi templomban terményhálaadó szentmisével zárul a kukoricafesztivál.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV