Ugrás a tartalomra

„Mert a haza nem eladó”

Az 1956-os magyar forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Zentán
„Mert a haza nem eladó”

1956 emlékezete címmel szervezett ünnepi rendezvénysorozatot ma este Zenta Község Önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ. A zentai városháza oszlopcsarnokában In memoriam dr. Rajki Márton címmel megkoszorúzták a zentai mártír emléktábláját, majd a Művelődési Házban alkalmi megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvannegyedik évfordulója alkalmából.

Az emléktábla alatt Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Rusz Radován, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében mgr. Hajnal Jenő, Zenta község önkormányzata részéről Czegledi Rudolf és Szabó Dékány Zsófia, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezete nevében Tóth Kornél és Csízik Ibolya, a Vajdasági Magyar Szövetség Női Fóruma, Nyugdíjasfóruma és Ifjúsági Fóruma képviseletében Burány Hajnalka, Barsi Márta és Perpauer Martin, a Magyar Mozgalom részéről Sándor József és Berze Gizella, a Rákóczi Ifjúsági Szervezet nevében pedig Homolya Ákos helyezte el koszorúját.

Ezt követően a zentai Művelődési Ház nagytermében „Mert a haza nem eladó” címmel folyatódott a megemlékezés, amelynek keretében ünnepi köszöntőt Czegledi Rudolf polgármester mondott, aki az 1956-os magyar forradalomra emlékező közönséget köszöntve hangsúlyozta, október 23-án olyan nemes emberi tulajdonságokat éltetünk, mint az igazságérzet, a hazaszeretet és az önfeláldozás.

– 1956 emlékezete kegyeletadás közelmúltunk hőseinek, akik az emberi méltóság, a becsület és a tisztesség fontosságának hangsúlyozásával, a szabadságért vívott küzdelmükkel reményt adtak a magyar nemzetnek. Hatalmas erő, érték és csoda volt ez, még akkor is, ha csak néhány napig tartott. A forradalom vérbe fojtását ugyanis tizenkét olyan nap előzte meg, amikor minden résztvevő érezte, történelmet ír. Az eszméért sokan az életüket adták, másokat börtönbe zártak, halálra ítéltek, még többen évtizedekig tartó emigrációba kényszerültek. Mindez azonban nem volt hiábavaló áldozat, hiszen bebizonyosodott, hogy összefogással egy kis nép is képes világrengető tettekre, ha megelégeli a félelmet, a megaláztatást és a kiszolgáltatottságot. Bármennyire is különböztek az emberek a forradalom kirobbanásának pillanatában, 1956 egyik csodája éppen az volt, hogy azonnal megteremtődött a valódi nemzeti egység. Az utcára tóduló tömegben egyszerű emberek, közöttük diákok, pedagógusok, családapák és sokan mások mutatták meg, hogy a magyar nép különleges erővel bír, hogy a szabadságvágy és az igazságérzet mindennél többet jelent – fogalmazott Czegledi Rudolf, aki az ünnepi műsor címéhez kölcsönvett idézettel kapcsolatban – „Mert a haza nem eladó” – kifejtette, hogy az már magában is gyönyörű és sokatmondó, de talán még annál is szebb Horváth Sándor versének utolsó sora („Mert a haza te magad vagy”), amelynek értelmében a haza mi magunk vagyunk, mindennapjaink, tettekre váltott gondolataink, az egész életünk.

– Éppen ezért valljuk, mindannyiunk feladata, hogy erősítsük nemzetünket, azon belül pedig a saját közösségünk összetartozását. Bízom benne, hogy itt, a szűkebb környezetünkben is rádöbben egyszer mindenki, hogy közösségünk attól lesz erős és stabil, ha nap mint nap közösen és a legjobb tudásunk szerint dolgozunk ennek megteremtésén. Legyünk méltóak az ’56-os hősökhöz és mártírokhoz, tőlük merítsünk erőt azoknak a céloknak az eléréséhez, amelyek még várnak ránk – zárta gondolatait Zenta község polgármestere.

Az ünnepi műsorban közreműködött a Mécsvirág együttes Krnács Erika előadóművész, Baráth Hajnal Anna és Zsoldos Ervin verséneklő felállásban, valamint a Musica Sacra kórus, a zentai Jézus Szíve-templom énekkara Edelényi Magdolna karnagy vezetésével.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Szögi Csaba