Ugrás a tartalomra

Megújult a Kosztolányi-szoba

SZABADKA

Kosztolányi Dezső Szabadkán született, és itt végezte iskoláit is. Száz évvel ezelőtt érettségizett abban a gimnáziumban, amelynek édesapja volt az igazgatója. Középiskolásként maga is az épületben, annak igazgatói lakásában élt.

Emlékét az iskola egykori könyvtárosi irodájában berendezett szoba őrzi. A helyiség tárgyai több intézmény tulajdonai, az iskola, a Városi Múzeum és a Szabadkai Városi Könyvtár állományából származnak.

A szobát idén újra átalakította az emlékbizottság. A falakon eddig az íróhoz köthető személyek képei kaptak helyet, ezeket váltották fel azok a színes pannók, amelyeken nemcsak képek, hanem szövegek is segítik Kosztolányi szabadkai életének bemutatását. A szoba újdonsága például egy faliújság, a város térképével, s rajta azok a pontok, amelyek Kosztolányi szabadkai emlékeit, a sárszegi regények helyszíneit jelölik.

A magyar szövegek mellett helyet kapott egy szerb és egy angol nyelvű rövid életrajz is.

Az emlékszoba másik újdonsága egy hifi, s reményeink szerint nemsokára több hanghordozó közül lehet majd választani. Megzenésített versek, szavalatok tehetik hangulatosabbá az itt eltöltött időt.

A Kosztolányi-szoba fontos helyszíne a Kosztolányi Dezső Napoknak, de sokan keresik fel azok közül is, akiket érdekel városunk egyik legnagyobb szülötte.

A helyiség felújítását Szabadka város és a Szabadkai Városi Könyvtár támogatta.

Szerző (Forrás)
Hicsik Dóra
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát