Ugrás a tartalomra

Megnyitotta kapuit a XXVII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem

Az idei rendezvény témája a kisebbségek jogfosztása Ukrajnában. A szabadegyetemen magyarországi és határon túli politikusok is előadást tartottak: Pásztor István, a VMSZ elnöke is felszólalt.
A kárpátaljai magyarság él, élni akar és élni is fog! – mondta Brenzovics László, a KMKSZ elnöke az ukrajnai Felsőszinevéren, a XXVII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem ünnepélyes megnyitóján.
Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Brenzovics László, a KMKSZ elnöke és Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség vezetője nyitotta meg a XVII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemet az ukrajnai Felsőszinevéren. Brenzovics László köszöntőjében arról beszélt, hogy az anyaországnak és a Kárpát-medencei szolidaritásnak köszönhetően, a hatalmas nyomás ellenére is sikerült olyan eredményeket elérni Ukrajnában, amelyekre korábban nem volt példa. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a gazdaság- és az óvodafejlesztési program mellett kiemelte a televízió létrejöttét is. „Mindez azt mutatja, hogy a kárpátaljai magyarság képes az önszerveződésre, arra, hogy az életében célokat tűzzön ki és ezen célokat meg is valósítsa” - tette hozzá az elnök.
Fontos, hogy a július 21-i ukrajnai előrehozott parlamenti választásokon összefogva, közös jelöltekkel indul a kárpátaljai magyarság két meghatározó politikai ereje, a KMKSZ és az UMDSZ – erről beszélt Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár: „Példaértékű a két magyar politikai erőnek, a KMKSZ-nek és az UMDSZ-nek a megismételt, megújított együttműködése, a megállapodásuk aláírása. Ez azt jelenti, hogy mindenki a közös jelölteket támogatja, illetve ezek a pártok közös támogatást kérnek a szavazóktól, ami előremutató a Kárpát-medencében. Reméljük, hogy egyre több nemzetrész ismeri fel azt, hogy csak közösen lehet sikereket elérni.”

A kárpátaljai magyar pártok három jelöltet indítanak három egyéni körzetben. Az ukrán állam azonban most sem biztosított magyar többségű választókörzetet - hangzott el az eseményen. Pásztor István, elnök, VMSZ: „A kilencvenes években Vajdaságban is hasonló volt a helyzet, amikor a nemzeti térkép színei alapján rajzolták meg a választási körzeteket. De az az idő is elmúlt, és meggyőződésem, hogy itt is el fog múlni. Biztos vagyok abban, hogy a kárpátaljai magyar közösségnek az elkövetkezendő időkben is lesz parlamenti képviselője Kijevben.”

A kárpátaljaiak nagyon sokat köszönhetnek az amerikai magyarságnak, ugyanis az elmúlt években ők segítettek abban, hogy az ukrajnai jogfosztó intézkedésekre a tengeren túlon is felfigyeljenek. Szekeres Zsolt, elnök, Magyar Emberi Jogok Alapítvány: „Az amerikai magyarságnak fontos közvetítői szerepe van. Meg tudjuk érteni a kárpátaljai magyarság problémáit, és azt a leghatékonyabb módon tudjuk közvetíteni az amerikai fél részére.”

A kárpátaljai nyári szabadegyetemen számos aktuális nemzetpolitikai témát érintenek a résztvevők. Egyebek között a Kárpát-medencei magyar oktatásról is szó volt, de szerveztek panelbeszélgetést Ukrajna és a világ címmel is. A rendezvény vasárnap zárja kapuit.
Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok