Ugrás a tartalomra

Meglelni és átadni, ami bennünket jellemez

Megtartották a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitóját Palicson
Meglelni és átadni, ami bennünket jellemez

Tegnap tartották meg a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezésében a XXIX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitóját Palicson, a Vigadóban. A hagyományőrzők és értékteremtők idei ünnepi műsora az 1952-es Palicsi Magyar Ünnepi Játékok 70 éves évfordulójának jegyében zajlott.
Az alkalmi műsor a Himnusz éneklésével kezdődött, ami után ökumenikus áldásosztás következett, majd közös imádsággal bontották ki a közösség lobogóját. Igét Ft. Paskó Csaba kelebiai plébános, Nt. Orosz Attila bácskai református esperes és Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes hirdetett.
Elsőként Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mondott ünnepi köszöntőt.
– A délvidéki magyarság megannyi öntevékeny alkotója, színjátszója és színművésze, kórusa, irodalmára, képzőművésze, népdalkörök és néptáncegyüttesek, az értelmiség megannyi jeles képviselője részvételével és alkotó cselekedetével egy megismételhetetlen ünnep és szeretetasztal lett valósággá 70 évvel ezelőtt – fogalmazott a VMMSZ elnöke. Mint mondta, a rendezvény egyszerisége és nagyszerűsége, a közösség akkori vállalása máig ható és meghatározó.
– Derű, öröm, éber hit, ünnep, lobogó: erre tanít minket mai összesereglésünk, továbbá arra, hogy minderről nem mondhatunk le! – hangsúlyozta Sutus Áron.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke gratulált a díjazottaknak, majd ünnepi beszédében elmondta, hogy minden vajdasági magyarnak gratulálni kell.
– Csak úgy maradhatunk fenn, ha megleljük azt, ami bennünket és csakis bennünket jellemez. Ha tovább tudjuk adni az irodalomban, a zenében, a képzőművészetben. Ez a mi ambíciónk. Élni és átadni az utánunk jövőknek a tájat, hogy otthont leljenek benne. Úgy gondolom, ez a mai rendezvény is ezért ünnep – emelte ki Pásztor István.
A nyitóeseményen az idei Bodor Anikó-díjat, amit a Durindó Művészeti Szakbizottsága és a Fesztivál Tanácsa ítélt oda, Hezső Zsolt és Flaman István citeraoktatók vették át.
Az ünnepi műsorban fellépett a palicsi Szederinda népdalkör, a Flaman–Hézső citeraduó és Borsi Ferenc, a kevevári Keve Magyar Művelődési Egyesület népdalköre, Szerda Balázs zeneszerző, verséneklő, költő, Csuvardity Tamara népmesemondó, Elor Emina palicsi színművész és előadóművész, a temerini Juventus énekkar, valamint a néptáncos generációk közös alkalmi műsorát is láthatta a közönség. A produkciót a Duhaj zenekar és barátaik kísérték.
A jelenlévők Monyov Glória székelykevei szobrászművész alkalmi tárlatát tekinthettek meg, melyet Mezei Erzsébet Magyar Életfa-díjas képzőművész méltatott.
A rendezvényt jelenlétével többek között megtisztelte mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottság elnöke, Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági képviselője, illetve a Magyar Összefogás lista jelöltjei is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, vas