Ugrás a tartalomra
2023.09.09 - 12:42

Másfél évszázados a torontálvásárhelyi vásár

Másfél évszázados a torontálvásárhelyi vásár

 A helyi iskola és a művelődési egyesületek részvételével rendezett alkalmi ünnepi műsor keretében emlékeztek meg a kezdetekről és a 150 év alatt megtörtént változásokról.

Az első torontálvásárhelyi vásárt 1873-ban rendezték meg. Idős Tóth Sámuel falubíró kérelmezésére kapta meg a település Ferenc József császártól a vásártartási jogot, és ez egy nagy lépés volt a település történelmében.

Lálity Urbán Emese, Torontálvásárhely Helyi Közösség Tanácsának elnökhelyettese: „Megindult egy fejlődés, illetve egy olyan kereskedelem történt ezen a településen, ami a környéket, illetve szerintem egész Európát idevonzotta az alkalmi vásárokra, és itt hatalmas állatvásárokat tartottak, adásvételt bonyolítottak le, több országból is jöttek a kereskedők erre a helyre."

Az évente négy alkalommal, pénteki napon megrendezésre kerülő jószág- és kirakodóvásár a mai körülmények között is nemzetközi jelentőséggel bír. Annak ellenére, hogy a vásár arculata sokban megváltozott, a hagyomány éltetése fontos a torontálvásárhelyiek számára. Az ünnepi megemlékezést Kabók Erika, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja méltatta.

„Itt, ebben a torontálvásárhelyi ünneplésben az a nagyon fontos, hogy ez hagyományápolás is. Tehát rendkívül fontosnak tartom, hogy az iskola, a szervezet egy pályázatot – fogalmazási és rajzpályázatot írt ki, ez azt jelenti, hogy örökítik tovább ezt a hagyományt. Tudjuk, hogy lejárt a vásároknak az ideje, megváltozott a világ, a nagy bevásárlóközpontokba megyünk, nem a vásárokba, tehát az a társadalmi jelentősége eltűnt, ami egykor volt, de szerintem a hagyományt ápolni kell, és így kell, ahogyan ezt a torontálvásárhelyiek teszik."
Az ünnepi rendezvény a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság és az antalfalvi község támogatásával valósult meg.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2023.10.02 - 08:46
Izgalmas előfutamokat hozott már a szombati nap a szilvásváradi lovas stadionban.
Zbornay Viktória Licino London nyergében kitűnően szerepelt a döntőben, mégis Kecskemét lovasa aratta le a babért
2023.10.01 - 15:49
 Ha valaki a Ludasi Betyárnapokat említi, akkor a jó hangulat, a finom ételek és programok sokasága jut először eszün