Ugrás a tartalomra

Maradandó és új értékek szimbiózisa

Kihívást jelentett, de sikerrel zárult az EXIT és az ópusztaszeri emlékpark közös IPA-projektuma
Maradandó és új értékek szimbiózisa

Befejeződött egy újabb, Magyarország és Szerbia közötti, határon átnyúló együttműködési projektum az európai uniós társfinanszírozású IPA-program részeként, melynek a projektum kivitelezői a Hihetetlen Úticélok Rendezvényei (Incredible Destination Events – IDE) nevet adták, s melyet magyar oldalon az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, szerb oldalon pedig az újvidéki EXIT fesztivál mögött álló EXIT Alapítvány csapata koordinált. A projektum célja a határ két oldalán található, idegenforgalmi jelentőséggel bíró desztinációk kijelölése, s azok kissé más szemszögből való bemutatása és népszerűsítése volt.

A legnehezebb feladatnak éppen az számított, hogy megtalálja a közös nevezőt egymással az emlékpark és a világszerte híres hazai zenei rendezvény mögött álló csapat – számolt be a projektum eredményeinek bemutatása során Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, aki elmondta, amikor az ópusztaszeriek közölték vele egy találkozó alkalmával, hogy partnert keresnek egy újszerű elképzelés megvalósításához, ő maga azonnal az EXIT-re gondolt, amely teljesen más módon vonzza ugyan a közönséget, mégsem lehetetlen egy közös elképzelésnek a kialakítása és megvalósítása sem. Az emlékpark elsősorban történelmi jellegű, ezért az általa megszólított közönség is különbözik az EXIT által megszólított, jobbára fiatal közönségnél. Éppen ebben van ennek a projektumnak a lényege – magyarázta a házelnök. Két, egymástól eltérő értékrendszernek a sikeres egyesítése, a közös hangok fellelése zajlott voltaképpen le: a ránk hagyott történelmi örökségnek és egy újszerű, szórakoztató, modern elképzelésnek a szimbiózisa. Valaminek, amit őseink hagytak ránk, s valaminek, amit mi magunk adunk ehhez az örökséghez hozzá – értékelte Pásztor a projektumzáró rendezvény megnyitása során az újvidéki Egység kultúrállomáson. A projektum célja az volt, hogy gazdagítsa a térséget, amelyben élünk, és tartalommal töltse fel – fűzte hozzá. Manapság sokszor hallhatunk olyan kijelentéseket, amelyek szerint magyarok és szerbek, Magyarország és Szerbia között kiemelkedően jók a kapcsolatok, jobbak, mint valaha, s ez teljesen igaz. Ezek a jó kapcsolatok azonban akkor kapnak igazán értéket, amikor sikerül gazdag tartalommal feltölteni az általuk szavatolt kereteket, s az EXIT és az ópusztaszeri emlékpark közös kezdeményezése kiváló példája annak, hogyan lehet hasznosítani a meglévő politikai keretet, a kiemelkedő kapcsolatokat – hangsúlyozta beszédében Pásztor István.

71 PROJEKTUM 12 ÉV ALATT

Pásztor rámutatott arra, hogy 2007 és 2019 között a két ország 71 közös projektumot valósított meg, 65 millió euró értékben. Mint mondta, ilyen hosszú időszakot szemlélve talán nem tűnik nagynak ez az összeg, de értékelni kell azt is, hogy a 71 projektum mennyi embert vont be a munkába, mennyi új összeköttetés, hozzáadott érték született ebben az időszakban.

Több mint 400 millió eurót használt fel Szerbia a 2004 és 2020 közötti időszakban a határon átnyúló együttműködési programnak köszönhetően, ezek mind hatással vannak a foglalkoztatottság növelésére, a kis- és középvállalkozások fejlődésére, az infrastruktúra fejlesztésére – értékelte a helyszínen Mihajilo Dašić, a köztársasági európai integrációs minisztérium határon átívelő együttműködésekkel foglalkozó segédminisztere.

ÚJ PLATFORM, ÚJ TARTALMAK

Turda Gábor, az emlékpark múzeumvezetője nagy kihívásnak nevezte, hogy az ópusztaszeri történeti park egy teljesen új „terepen” találta magát, s annak ellenére, hogy korábban már működtek együtt az EXIT-tel, Ópusztaszer elsősorban történelmet és egy másik célközönséget jelent, s ezúttal olyan platformot kellett létrehozni, amely meg tudja szólítani a fiatalokat is, új tartalmakat kellett létrehozni. Mint mondta, maga a projektum tanulmányúttal kezdődött, médiában dolgozó szakembereket, influenszereket hívtak meg erre, akik, ha már korábbról is ismerték  Ópusztaszert és Szegedet, ezekkel az úti célokkal kapcsolatban újszerű tartalmakat hoztak létre. Ami korábban elképzelhetetlen volt, az a projektum eseményeit záró lemezlovasok közreműködésével rendezett koncert volt az ópusztaszeri emlékparkban. Hatalmas volt az érdeklődés iránta, s az elkészült kisfilmeknek több tízezres megtekintésük lett idővel – foglalta össze a tapasztalatokat Turda Gábor.

NYOLCMILLIÓS KÖZÖNSÉG

A sikert alátámasztja az, hogy a projektum részeként elkészült videók, közösségi hálózatokon megosztott tartalmak mintegy nyolcmillió emberhez jutottak el – értékelte Tanja Nježić, az EXIT Alapítvány főtitkára. A szervezők, a projektum kivitelezésében részt vett személyek egyetértettek abban, hogy bár ennek a konkrét eseménysorozat befejeződött, újabbak megvalósításában bízva zárták le valamennyien a kétéves együttműködést.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír