Ugrás a tartalomra

Magyar-szerb fogyasztóvédelmi találkozó Zentán

Magyar-szerb fogyasztóvédelmi találkozó Zentán

 A zentai Fogyasztóvédelmi Központ szervezésében idén első alkalommal került sor a magyar-szerb fogyasztóvédelmi találkozóra Zentán. A szakemberek megosztották egymással tapasztalataikat, illetve megvitatták a nemzeti fogyasztóvédelmi prioritásokat.

Az esemény kiváló alkalmat nyújtott a korábbi szerb és magyar fogyasztóvédelmi szervezetek által aláírt együttműködési megállapodás értékelésére. A cél az volt, hogy a szervezetek együttműködve újítsák meg a fogyasztóvédelmi stratégiákat és azok prioritásait.

Vujičić Savo, a zentai Fogyasztóvédelmi Központ végrehajtó bizottságának elnöke elmondta: „A zentai Fogyasztóvédelmi Központ az egyik legerősebb Szerbiában, az első 12 közé tartozik és a minisztérium által próbálnánk egy kicsit közelebb hozni ezt az együttműködést, illetve a CEPS-el, aki szoros kapcsolatban áll velük.”

A szerbiai fogyasztóvédelmi rendszert illetően az elmúlt évek során több törvényt is elfogadtak, amelyek a fogyasztókat védik és a tudatos vásárlást népszerűsítik – mondta Višnja Rakić. A Bel-és Külkereskedelmi Minisztérium miniszterhelyettese kiemelte: „Ami újdonság az új fogyasztóvédelmi törvényben, hogy külön figyelmet fordítottunk a szolgáltatásokra. Az előző törvénynél láttuk, hogy a fogyasztók, a szolgáltatások felhasználóinak védelme nem olyan magas szintű. Miért? Gyakran van olyan helyzet, hogy jön a vízvezeték-szerelő, mi azt gondoljuk, hogy a kis munka nem fog 2-3 ezer dinárnál többe kerülni, de amikor kiállítják a számlát, azon 10-15 ezer dinár is szerepel. Természetes, hogy akkor az emberek meglepődnek, elképedve nézik. Ezért vezettük be, hogy minden 5 ezer dinár feletti szolgáltatás esetén a szolgáltatás felhasználójának, vagyis a fogyasztónak ebbe bele kell egyeznie.”

Kiemelt figyelmet kell fordítani a fiatalok képzésére, amelyet leginkább a hetedik és nyolcadik osztályosok körében tudnak majd megvalósítani - tette hozzá a miniszterhelyettes. Magyarországon a fogyasztóvédelem 2022 óta került az Igazságügyi Minisztériumhoz, azóta számos reformot hajtottak végre.

Salgó László Péter, Magyarország közigazgatási államtitkár: „A legelső reform, amit mondanék, az a békéltető testületeknek a szabályozása. Itt uniós jog alapján működtetnünk kell a békéltető rendszert. Itt a békéltető rendszerben alapvető változásokat hajtunk végre. Regionalizáljuk az eljárásokat és 200 ezer forint alatti követeléseknél kötelező lesz a békéltetés. Ez egy új módszer nálunk. Ez azt célozza, hogy a bírósági eljárásokat kiváltsuk és a fogyasztók számára egyszerűbb megoldásokat hajtsunk végre.”

Salgó László Péter hozzátette, kiemelten a családokat, a gyermekeket vagy az idős vásárlókat, fogyasztókat kell megvédeni. A felek továbbá leszögezték, elengedhetetlen Magyarország és Szerbia együttműködése, hiszen a Magyarországon már megvalósult békéltető rendszert Szerbiában is bevezetik hamarosan.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír