Ugrás a tartalomra
2021.10.22 - 13:40

A magyar nép '56-os heroikus küzdelméről emlékeztek meg Zentán

A magyar nép '56-os heroikus küzdelméről emlékeztek meg Zentán

 Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulójáról és annak hőseiről emlékeztek meg tegnap egy ünnepi műsor keretében a Zentai Magyar Kamaraszínházban.

A zentai születésű, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc utáni megtorlás áldozatául esett mártírjának, Dr. Rajki Mártonnak a zentai Városháza oszlopcsarnokában felavatott emléktáblájánál rótták le tiszteletüket az egybegyűltek.

Történelmi összefoglalójában Pataki Tibor, a Zentai Gimnázium történelemtanára a magyar nép heroikus küzdelmére emlékeztetett.

„1956 egy szabadságszerető európai nép csodája. Csoda volt, mert az a néhány nap megváltoztatta a történelmet. Szembeszálltak a világ egyik legsötétebb gyilkos diktatúrájával, a kommunista önkénnyel. A világ megtanulhatta, nincs erősebb erő, mint a szabadság utáni vágy. 1956-ban farkasszemet nézett egymással az emberben lévő óriás és az óriásban megbúvó embertelenség.”

A megemlékezés koszorúinak elhelyezése után a program a „Csak vagyok, egy, ki itt maradt/ tarisznyájában a tájjal” című ünnepi műsorral folytatódott. A rendezvényen Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: „Ne feledjük, a szabadságot ki lehet vívni, de megőrizni csak akkor lehet, ha mindenki vállalja és elvégzi a maga helyén és a maga lehetőségei szerint a feladatát napról napra becsülettel és tisztességgel. Ezen a napon emlékezünk a nemzet egységére, hősiességére, bátorságára, amiből nekünk is erőt kell merítenünk, mert csak együtt küzdve hagyhatjuk magunk mögött ezt a mindenki számára nehéz időszakot és csak nemzetként tervezhetünk és teremthetünk jövőt.”

A művelődési műsorban közreműködött a Mécsvirág együttes, valamint a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Szikra és Ispiláng néptánccsoportja.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír