Ugrás a tartalomra

Magban a jövőnk

Szakmai napot tartottak az újvidéki növénynemesítő intézetben
Szakmai napot tartottak az újvidéki növénynemesítő intézetben

Olyan időben élünk, amelyben bebizonyosodott az élelmiszer stratégiai jelentősége: a gazdasági válság harcaiban kiemelkedően fontossá vált a megfelelő vetőmagok biztosítása – mondta Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke azon a bemutatón, amelyen az Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet (NS Seme) vetésre előkészített magvait mutatták be Újvidék határában.

A nemzeti jelentőségű intézet szerepe a krízishelyzetben tovább nőtt: nagyon fontos, hogy termelőink használják az intézet magvait, amelyeket az itteni körülményekre fejlesztettek ki a kutatóink – hangsúlyozta az elnök.

Pásztor István kitért az idei év nehézségeire is. Kérdésünkre elmondta, hogy az aszály előtérbe helyezte azokat a feladatokat, amelyekkel a tartományi vezetőség folyamatosan foglalkozik. Arról érdeklődtünk ugyanis, hogy milyen előrelépés történt azóta, amióta a termelők tiltakozásának következményeként az államvezetés ígéretet tett arra, hogy a tartományi vezetéssel együtt dolgoznak majd az öntözőrendszerekhez fűződő problémák megoldásán.

– Előrelépések történtek, de ezek nem tekinthetők végesnek és kielégítőnek. Jelenleg abban a helyzetben vagyunk, hogy a pár nappal ezelőtt elfogadott módosított költségvetésbe olyan tételek kerültek, amelyek a vízellátás gondjait próbálják kezelni. Jelentős összeget különítettünk el az észak-bánáti régió számára, ahol mintegy 20 ezer hektárnyi terület öntözését kellene ezekből az eszközökből biztosítani, csatornák és árkok tisztításával. Rengeteg ilyen feladat áll előttünk. A problémák pedig leginkább a szélsőséges időjárási körülményekben éleződnek ki. Ezekre a körülményekre hosszú távon kell berendezkednünk, ezért az öntözésnek, illetve a vízgazdálkodásnak különösen fontos szerepet tulajdonítunk a jövőben – mondta a tartományi képviselőház elnöke.

A szakmai napon óhatatlanul központi témává vált az idén tapasztalt aszály. A klímaváltozás kihívásait említette beszédében Jegor Miladinović is, aki házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket.

– A szélsőséges időjárási körülmények között egyre nagyobb jelentőséggel bír a tudomány és a kutatómunka. A 84 éves fennállása óta az intézet kutatói több mint 1000 növényfajtát fejlesztettek ki, amelyeket a világ 33 országában termesztenek. Ezeket az eredményeket az állam is felismerte, és nemzeti jelentőségűvé emelte ki az itt folyó munkát. Az intézet 53 növényfaj nemesítésével foglalkozik: a mai napon a legjobb fajtákat mutatjuk be. Olyan újdonságokat is láthatnak a termelőink, amelyek reményeink szerint a közeljövőben mind nagyobb területeket foglalnak majd el mind idehaza, mind más országokban is – mondta az NS Seme igazgatója.

Ugyanakkor hangsúlyozta annak jelentőségét is, hogy a találkozón nemcsak a kutatók segíthetik a termelőket tanácsaikkal, de a gazdák is elmondhatják tapasztalataikat az intézet munkatársainak.

A tudomány és a gyakorlat szoros összekapcsolása az, ami világszinten elismertté tette az újvidéki magnemesítés sikereit – méltatta az intézet évtizedes munkáját Marijana Dukić Mijatović, az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

– A mezőgazdaság terén az NS Seme az ország legnagyobb és a legerősebb kutatóintézete, amelyben több mint 100 kutató dolgozik. A központ az egyik legmegfelelőbb helynek bizonyult arra is, hogy a fiatal kutatók tapasztalatokat szerezzenek és érvényesítsék ötleteiket. Emellett kivételes eredményeket ért el különböző projektek megvalósításában is. A legfontosabb mégis az, hogy a tudományos eredmények gyakorlati alkalmazását nemzetközileg elismert szinten végzi. A sikeres gazdaság feltétele és záloga ugyanis az a szoros kapcsolat, amelyet az intézet kutatói a termelőkkel ápolnak – fejtette ki az államtitkár, majd hivatalosan is megnyitotta a találkozót.

A szakmai napon többek között tiszteletét tette Aleksandar Bogičević, a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium segédminisztere, Mladen Petreš mezőgazdasági segédtitkár, Milan Novaković, a Dél-bácskai közigazgatási körzet vezetője, Milorad Radojević, Újvidék város gazdasági tanácstagja, illetve Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója is. A megnyitót követően kilenc fejlesztési központ eredményeit mutatták be az intézet kísérleti parcelláin a termelőknek.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, TDL (Fotó: Ótos András)
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen