Ugrás a tartalomra

A leporolt útszakasz

A bejelentések szerint három év szünet után hatodszor is belevágnak az Y-ág építésébe

A teljesítetlen választások előtti ígéretek listájának állandó szereplője a Békova és a kelebiai határátkelő között épülő Y-ág elnevezésű útszakasz. Ennek kiépítése azért lenne fontos Szabadka számára, mert így a nehéz tehergépjárművek elkerülnék a város központját és nem a Zágrábi úton dübörögnének végig.

Az útszakasz építése 1990-ben kezdődött, eddig ötször nyitották meg ünnepélyes keretek között a munkálatokat, most a bejelentések szerint ismét leporolják a tervet.

Áprilisban folytatódhat az Y-ág építése, erről Kern Imre, az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára beszélt. Mint kifejtette, az idei évi köztársasági költségvetésben erre a célra 197 millió dinárt különítettek el. Reményei szerint a teljes 28 kilométeres útszakasz kiépítése 2018-ban fejeződhet be, a tervek szerint ez egy hatsávos út lesz, az autópályához hasonlóan. Emlékeztetett rá, hogy a Nibens csoport csődje után a kivitelezést végző konzorcium élén a Putevi Užice vállalat állt, de ők az adott pénzügyi feltételek mellett nem tudták vállalni a munkálatokat, ezért azok három éve állnak.

Kern elmondta, hogy a 2016-os köztársasági költségvetésben erre a célra biztosított 197 millió dinárból 30 milliót fordítanak a hiányzó tervek elkészítésére, befejezésére, a fennmaradó 167 millió dinárból pedig elkészülhet az autóút és a békovai út közötti szakasz. Az államtitkár elvárásai szerint a kormány hamarosan záradékot fogad el ennek a 197 millió dinárnak a felhasználásáról. Ezt követően, február folyamán elkészülhet a tenderdokumentáció, áprilisban pedig elkezdhetik a munkálatokat.

Az Y-elágazás építése még 1990-ben kezdődött, a 28 kilométerből 26 év alatt mindössze 11 kilométert sikerült kiépíteni. A szabadkai Vojput az első évben hat kilométert épített ki, majd 2002-ben újabb 5 kilométernyi szakasz készült el. Időközben elkészült teljes egészében a tízes közlekedési folyosón a Szabadka–Újvidék autópálya, amelyhez hivatalosan odakapcsolták ezt a kerülőutat is, de ennek ellenére a mai napig félkész állapotban van. Tulajdonképpen a két első építési szakaszt követően, amikor az említett 11 kilométer elkészült, további három alkalommal, választások előtti időszakban odavezényelték a gépeket és fényképezkedési célzattal néhány kilométert kiaszfaltoztak.

A legnagyobb lendülettel abban az időszakban vágtak bele a munkába, amikor a demokraták irányította kormányban több szabadkai káder is volt, többek között Oliver Dulić miniszteri tisztségben, Nebojša Janjić pedig államtitkárként. Ebben az időszakban Dulić és Milutin Mrkonjić többször is fényképezkedtek közösen az építkezésen és számos határidőt beígértek, amikorra a kerülőút elkészül, ehelyett filmvígjátékba illő tévedések történtek. Így például 2010-ben a tenderen téves útszakaszt pályáztattak. Aztán arra is fény derült, hogy az út nyomvonalát úgy tervezték, hogy az nekiment volna egy 400 kilowattos európai távvezetéknek, ami azt jelentette, hogy annak áthelyezése nemzetközi engedélyeztetési eljárás alá esett. Ráadásul az út nem is a kelebiai átkelőhöz csatlakozott volna, hanem a közelben lévő Major-méntelepen haladt volna át.

De ezzel a mulasztások sorának még koránt sincs vége. A tervező ugyanis figyelmen kívül hagyta, hogy az út nyomvonala szó szerint nekimegy egy családi tanyának. Az említett tanya felvásárlásáért a Putevi Srbije közvállalat az ott élő családnak 38 millió dinárt fizetett, illetve további 10 millió dinárt kaptak a tanya körüli mezőgazdasági földterületekért. Emellett a családnak kerülőutat és elektromos áramot is biztosítottak azon a parcellán, ahol az új gazdaságot kellett felépíteni. A felelőtlen pénzszórás azonban ezzel nem fejeződött be. Az útépítő munkások ugyanis munkagépeikkel számos termőföldön letaposták a termést, amiért kártérítést kell fizetni. A kárbecslés során 195 személy esetében több mint 26 millió dinár értékű kárt állapítottak meg. Mint annak idején arról beszámoltunk, az illetékesek megközelítőleg egymillió eurót költöttek el olyan dolgokra, amelyek felelős ügyvitellel elkerülhetők lehettek volna.

A legutóbbi kalkulációk értelmében az Y-elágazás befejezéséhez másfél milliárd dinár hiányzik, viszont ha valóban hatsávos lesz az útszakasz, ez azt is jelenti, hogy teljesen új tervet kell készíteni.

De ha a másfél milliárd dináros összeget vesszük alapul, az idén biztosított 197 millió dinár ennek csak töredéke, tehát ha a bejelentéseknek megfelelően 2018-ra lesz kész az útszakasz, ez azt jelenti, hogy az elkövetkező két évben kell jelentősebb összegeket elkülöníteni a kivitelezésre.

Szerző (Forrás)
bajk, Magyar Szó (Fotó: Molnár Edvárd)
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen