Ugrás a tartalomra

Közép-Bánát új vonzereje

Rekreációs hajózásra alkalmas a Béga, folyami határátkelőt terveznek Szerbia és Románia között
Közép-Bánát új vonzereje

A Béga folyó hajózhatóságának felújítását célozta meg az a projektum, amelynek utolsó szakasza is lezárul hónapokon belül, tegnap a tartományi parlament üléstermében összegezték az eredményeket az érintettek. A Szerbia és Románia közötti határon átnyúló Interreg–IPA projektum kivitelezői a tartományi régiófejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkárság, a Vajdaság Vizei Közvállalat, a romániai Banat folyamiközlekedés-rendezési hivatal, valamint Temes megye tanácsa. A tanácskozás vendéglátójaként Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke elmondta, egy rendkívül fontos napról van szó az egész bánáti térség szempontjából, egy stratégiailag lényeges projektum befejezésének az ünnepe ugyanis ez a nap.

– Azért stratégiai a jelentősége, mert az egész közép-bánáti térséget egy teljesen más dimenzióba helyezi, de amiatt is fontos, mert a vége felé közeledő határon átnyúló együttműködési programperiódus is ekként definiálta azt. A stratégiai projektumok fontos jellemzője, hogy a tervezhetőség szempontjából pontosak, definiálhatók a rendelkezésre álló pénzeszközök realizálásának útjai, magyarán: mi az, amit felújítanak vagy megvalósítanak. Ez az egyik legjelentősebb határon átívelő program, melyre 14 millió eurót költöttek el – értékelte a sajtónak adott nyilatkozatában Pásztor István.

Mint mondta, a projektum lehetővé tette, hogy modernizálják, megújítsák azt a hajózási közlekedési rendszert, infrastruktúrát, amelyet bő 110 évvel ezelőtt teremtettek meg. Újra funkcióba léphetnek a Bégán ezek a rendszerek, s nemcsak a hajók átemelését szolgálók, hanem a kisegítő épületek és eszközök is, melyek például a víz szintjének a szabályozásával foglalkoznak.

Emlékeztetett, hogy a folyó melletti töltésen, párhuzamosan a folyami munkálatokkal, kiépült egy harminc kilométeres kerékpárút is, amely idegenforgalmi szempontból is jelentős, ami olyan vonzerőt adhat a bánáti térségnek, amilyennel több mint egy évszázaddal korábban rendelkezett.

MÉG HATÁRÁTKELŐ IS KELL

– A projektum folytatására számítunk. Egy határátkelő nyitása szükséges, s ezzel kapcsolatban a bégaszentgyörgyi önkormányzat már meg is hozta a megfelelő intézkedéseket. Erre még szükség lesz ahhoz, hogy a folyami útvonal vagy a bicikliút ne érjen véget a határon, hanem valahova vezessen is, további befektetésekre számítunk – fejtette ki a tanácskozáson Pásztor.

Aleksandar Sofić illetékes tartományi titkár elmondta, hogy a 14 milliós projektum költségeinek finanszírozására 12 millió eurót visszatérítés nélküli támogatásként ítélt oda az Európai Unió, ami minden idők legmagasabb IPA-támogatásának egyike. A vajdasági kormányban, mint mondta, elkészült annak a műszaki terve is, hogy a két állam között a közeljövőben hamarosan folyami-gyalogos-kerékpáros határátkelő nyíljon Szerbittabé és Ótelek között.

KEDVTELÉSI HAJÓZÁS

Egy öt éven át tartó munkáról van szó, mely 2017 augusztusában vette kezdetét, s hivatalosan az idén májusban ér véget, közölte Stevan Ilinčić szerbiai projektmenedzser, a Vajdaság Vizei Duna–Tisza–Duna vízhálózat-kezelési szektorának helyettes igazgatója. Kiemelte, a Vajdaság Vizei 6,6 millió eurót kapott uniós forrásokból bizonyos hatáskörébe tartozó feladatok elvégzésére, így például a Bégafőnél (Klek) és Szerbittabénál található hajózási csomópont kialakítására vagy a nagybecskereki móló megépítésére. Nagybecskerektől a határig el lehet jutni a kerékpárúton, de hajózható is a csatorna a teljes szakaszon a szabadidős vízi járművek számára.

ÖSSZEKÖTTETÉSEK TEREMTÉSE

A román partnerek is elégedetten szóltak a projektum kivitelezéséről. Adrian Luput Temes megyei tanácstag közölte, a régiónak hatalmas jelentősége van, mert a határ menti útvonalakért felel, a projektum romániai realizálása kapcsán pedig közölte, előteremtették a szükséges pénzeket, elkészült a műszaki tervdokumentáció is. Fél év múlva kezdődnek a munkálatok. Meggyőződése, hogy Szerbia és Románia számára egyaránt lényeges előrelépésről van szó. A hajózhatóság megteremtése kiváló gazdasági kapcsolatokat, összeköttetéseket eredményez majd, jelentette ki Luput.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár