Ugrás a tartalomra
2023.09.08 - 20:41

Közel 200 kiállító mutatkozott be a topolyai Expón

Közel 200 kiállító mutatkozott be a topolyai Expón

 A rendezvényen ötlet- és tapasztalatcserére is sor került a kerekasztal-beszélgetéseken.

Közel 200 kiállító mutatkozott be termékeivel és szolgáltatásaival Topolyán, az Expo Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállításon. Ez az agrár ágazat egyik legnagyobb rendezvénye a régióban.

Vidéki borokat kóstolhatunk és megismerkedhetünk a Kárpát-medence ízvilágával az idei Topolya Expo borutcájában. A finomabbnál finomabb borokat horvát, erdélyi, felvidéki és vajdasági borászok biztosították.

A jó bor mellé viszont elmaradhatatlan az ízletes sajtkóst. A gyergyószentmiklósi Caritas Vidékfejlesztés csapata helyi ízekkel kedveskedett a látogatóknak. Baricz István, projekt menedzser, Caritas Vidékfejlesztés, Gyergyószentmiklós, Erdély: „Megtalálható itt a legfiatalabb sajtunk, a négy hónapostól az egy évesig. De különböző ízesítés, vargányás, snidlinges vagy provence-i fűszerkeverékes.”

A topolyai Piac Közvállalat udvarában korszerű traktorok és kapcsolható eszközök kiállításával várták az érdeklődőket, míg a nagy csarnokban kézművesek, kis és nagy vállalkozók, illetve biotermelők mutatkoztak be. A kiállításoknak köszönhetően egyre népszerűbbek a háztáji termékek - mondta Slingár Irén, a Topolyai Termelők Egyesületének elnöke. „Nagyon fontos, hogy megismertessük az embereket az újdonságokkal és egy ilyen alkalom, tökéletes erre. A dróntechnológiát tavaly is bemutatták és az emberek szájtátva nézték, hogy mi ez. Manapság ez már normális és a következő időszakban még inkább. Már tavaly hallottuk, hogy mikor bemutatták ezeket, utána nagyon sok termelő kérte, hogy dróntechnológiával permetezzék a parcelláit. Van eredménye annak, hogy ezt csináljuk.”

A rendezvényen ötlet- és tapasztalatcserére is sor került a kerekasztal-beszélgetések során. Az Expo első napján, pénteken a modern agrár tematika állt a középpontban, míg szombaton a biotermelés a téma tárgya. Szatmári Adrián, polgármester, Topolya: „A mezőgazdaság Topolyán és Topolya községben az egyik legfontosabb gazdasági ágazat és az önkormányzat minden évben arra törekszik, hogy támogassa a mezőgazdasági termelőket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Programon keresztül. Idén 15 millió dinárt irányoztunk az idei községi költségvetésből. Minden évben támogatjuk termelőinket, a termőföld analízisét is finanszírozzuk, valamint jégvédelmi rakétákat is vásárolunk minden évben, ami az idei évben megmutatta, hogy mennyire fontos intézkedés, ugyanis Topolyán nem érkezett komolyabb jégkárról.”

A mezőgazdaság a szerb kormány prioritásai közé tartozik. A költségvetéséből 114,4 milliárd dinárt szánnak rá. Ez a keret az eddigi legnagyobb agrár költségvetést jelenti - mondta a rendezvény ünnepi megnyitóján Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár. „Ötvözi annak lehetőségét, hogy a gazdák, feldolgozók és vállalkozók tudnak itt találkozni és egymással meg tudják osztani a tapasztalatokat, lehetőségeket, információkat, akár pályázatokról, akár új piacokról, akár közös piacon való fellépésről. A Minisztériumban megteszünk mindent annak érdekében, hogy segítsük ezeket a törekvéseket. Így körüljárva a standokat azt látom, hogy van is miért és kikért küzdenünk és tennünk.”

Szombaton a biotermelés mellett a női vállalkozóké lesz a főszerep. Emellett gyerekeknek, fiataloknak, családoknak is szerveznek programokat.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2023.10.02 - 08:46
Izgalmas előfutamokat hozott már a szombati nap a szilvásváradi lovas stadionban.
Zbornay Viktória Licino London nyergében kitűnően szerepelt a döntőben, mégis Kecskemét lovasa aratta le a babért
2023.10.01 - 15:49
 Ha valaki a Ludasi Betyárnapokat említi, akkor a jó hangulat, a finom ételek és programok sokasága jut először eszün