Ugrás a tartalomra

Kovács Elvira: Az egyoldalú akarat nem eredményez megoldást a bővítéspolitikát illetően

Kovács Elvira: Az egyoldalú akarat nem eredményez megoldást a bővítéspolitikát illetően

 A szerbiai parlament Európai Integrációs Bizottságának elnöke Stockholmban az Európai Ügyek Bizottságának tagjainak és elnökeinek találkozóján vett részt.

Elmondta, hogy a svéd elnökség prioritásai tükrözik azokat az álláspontokat, amelyeket az ország az EU-n belül régóta képvisel, és amelyek az Unió előtt álló jelenlegi geopolitikai és gazdasági kihívásokra is választ adnak. Sajnálattal tapasztaljuk viszont, hogy az elnökség prioritásai között nem szerepel az EU bővítési politikája - közölte. Noha a 2022. december 6-án Tiranában tartott EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozó pozitív üzenetet küldött a nyugat-balkáni résztvevőknek, az EU értékes időt és nagy fokú bizalmat veszített a Nyugat-Balkánon az elmúlt néhány év során.

A bővítés természetesen kétirányú folyamat, de a tagjelölt országoktól nem várható el, hogy teljesítsék a csatlakozási kritériumokat anélkül, hogy az EU hiteles bővítési perspektívát és valódi ösztönző erőt ne kínálna, amelyek valódi megoldásokat tudnak nyújtani a strukturális problémákra vagy akár a nyitott, kétoldalú kérdésekre - írja Kovács Elvira.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír