Ugrás a tartalomra

Koszorúzással tisztelegtek az aradi vértanúk előtt Magyarkanizsán

Koszorúzással tisztelegtek az aradi vértanúk előtt Magyarkanizsán

 Az aradi vértanúk faragott táblája előtt emlékeztek meg a helyiek az 1849. október 6-i eseményekről és az aznap kivégzett áldozatokról a magyarkanizsai Nagytemetőben.

A hagyományokhoz híven a Himnusz eléneklésével kezdődött a megemlékezés, majd Palatinus István plébános megáldotta az emlékművet. Az eseményen az emlékezés koszorúit egyebek mellett a magyarkanizsai önkormányzat, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői helyezték el.

Kávai Szabolcs helyi történész beszédében ezúttal Török Ignác aradi vértanúról emlékezett meg, illetve ismertette életét.
 

Kávai Szabolcs történész: „Ő elsősorban nem hadvezérként kezdte az 1848/49-es szabadságharcot, hanem hadi építészmérnökként, a komáromi várat erősítette meg és nagyon jól sikerült a munkálatok sorozata. Ő irányította, vezette ezeket a fontos megerősítési munkálatokat, mert januárban, mikor az osztrák hadsereg gyűrűbe zárta a várat, úgy gondolták pesszimista katonatisztek, hogy nyolc napnál tovább nem tud ellenállni. Négy hónapig kitartott, sőt a dicsőséges 1849-es tavaszi hadjárat során az osztrákok vissza is vonultak a vár környékéről.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen