Ugrás a tartalomra

Kevesebb gond és nagyobb hozam

Goran Ješić mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár elmondta, hogy majdnem az összes vajdasági község részt vett a pályázaton. Egy év múlva már meglátszik a beruházások eredménye, hiszen jövőre 100 millió euróval több hozamra lehet elérni az öntözőrendszer felújításának köszönhetően – fejtette ki Goran Ješić.

Dr. Szalvai Attila, a Vajdasági Vizgazdálkodási Közvállalat igazgatója örömét fejezte ki, hogy a tartományban 1700 kilométer hosszan iszaptalanítják majd a csatornákat. Ezzel a beruházással a vajdasági öntözőrendszer 20 százaléka lesz megtisztítva, így a tartományi vízgazdálkodás egyik legfontosabb gondja oldódik meg – mondta dr. Szalvai Attila.

Magyarkanizsa község számára nagy segítség a 13,5 millió dináros beruházás, amelynek keretében a csatornák iszaptalanítását, egy zsilip, átereszek és hidak felújítását végzik el – tudtuk meg Nyilas Mihály polgármestertől. Magyarkanizsa, Horgos és Velebit helyi közösségek alacsonyan fekvő területei az érintettek. A pénz egyharmadát a tartományi titkárság, egyharmadát a vízgazdálkodási közvállalat és egyharmadát a község biztosítja. Horgoson a Cigányfalu mögötti kanális egy részét iszaptalanítják, itt egy átereszt is felújítanak, és megtisztítják a Fodormajoron áthaladó kanálist is. Magyarkanizsán a Nagyréten több kilométeren keresztül iszaptalanítanak, zsilipet és átereszt újítanak fel, Velebiten pedig több kanálist megtisztítanak és több átereszt is felújítanak. Mindez hozzájárul a község magasabb szintű belvízvédelméhez, és ennek köszönhetően a bőséges csapadék a jövőben kevesebb gondot okoz. A munkálatok még az idén elkezdődnek és be is fejeződnek, ha az időjárási viszonyok ezt lehetővé teszik – részletezte Nyilas Mihály.

Sípos Hajnalka, a topolyai község tanácsának helyi közösségekkel megbízott tagja elmondta, hogy Topolya község Bački Sokolac (Cserepes) települése nyert a pályázaton. A község 600 ezer dinárral járult hozzá az 1 millió 800 ezer dinár értékű beruházáshoz, amely egy vízelvezető árok kiépítését foglalja magában. Topolya község minden évben pályázik a mezőgazdasági minisztérium által kiírt tenderre, és a nyert összeget a vízelvezető árkok és határba vezető utak kiépítésére fordítják – mondta Sípos Hajnalka.

Szerző (Forrás)
VaM, Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen