Ugrás a tartalomra

Kedvező Szerbiára nézve a jelentéstevő által készített elsődleges dokumentumjavaslat

Annak ellenére, hogy 222 módosítási javaslatot nyújtottak be az európai parlamenti képviselők a Szerbiáról szóló jelentésre, a David McAllister jelentéstevő által készített elsődleges dokumentumjavaslat kedvező az ország számára – tudta meg a Tanjug.

McAllister eredetileg pozitívnak ítélte meg a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd előrehaladását, a belső reformok megvalósítását és a regionális együttműködés fejlődését. Horvátország több módosítási javaslatot is benyújtott, amelyek többségét elutasították vagy enyhítették. Egyebek mellett azt szerették volna, hogy módosítsák a Dunánál lévő horvát-szerb határt, és azt is, hogy minden háborúban eltűnt személyt kutassanak fel Horvátországban. Az EP-képviselők ma délután vitatják meg a McAllister jelentését és a módosítási indítványokat, holnap pedig szavaznak róla. (Tanjug)

 

Előzmény:

Napirenden a Szerbiáról készült jelentés módosító indítványai (videó)

Az Európai Parlament Külügyi Bizottsága ma kezdte el megvitatni a Szerbiáról készült jelentésre érkezett módosítási indítványokat. Várhatóan pozitívan fogják értékelni Belgrád és Pristina jelenlegi viszonyát. Szerbia azonban bírálatra is számíthat, mivel külpolitikáját továbbra sem hangolta össze az EU-éval, az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókhoz sem csatlakozott. A Szerbiáról szóló jelentésre 222 módosítási indítványt nyújtottak be az EP képviselői.

„Szerdán kerül sor a benyújtott módosítási indítványok összegzésére és ez alapján az úgynevezett kompromisszumos módosítási indítványoknak a megfogalmazására. A kompromisszumos módosítási indítványok, azok a módosítási indítványok lesznek, amelyekben egyet fognak érteni az Európai Parlament legnagyobb frakciói, tehát elsősorban a néppárti, a szocialista és a liberális frakció” – hangsúlyozta Varga László, a szerbiai parlament (VMSZ) Integrációs Bizottságának elnökhelyettese.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír