Ugrás a tartalomra

Jedno pričaju u Novom Sadu, a drugo u Beogradu

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da će u narednim danima najvažnije biti to kako će se ponašati Vlada Vojvodine u pogledu sudbine njenih amandmana na zakon o javnoj svojini.

Pastor, koji je i potpredsednik Pokrajinske vlade, smatra da će to kakav će stav zauzeti Vlada Vojvodine nakon što se Republička vlada izjasni o njenim predlozima biti i od velike važnosti za sve vojvođanske poslanike u republičkom parlamentu, bez obzira na njihovu stranačku opredeljenost.

– Mora se jednom prekinuti ta šizofrenija s različitim stavovima, u zavisnosti od toga da li se iznose u Novom Sadu ili u Beogradu. Ne može se ovde govoriti jedno, a kad se dođe u Beograd nešto sasvim drugo – istakao je Pastor u izjavi za „Dnevnik”.

Po njegovim rečima, na prekjučerašnjoj sednici Predsedništva SVM-a odlučeno je da će ta stranka na sve zakone koji su trenutno u proceduri republičkog parlamenta podneti amandmane. Kako je naveo, neki su već podneti, dok će se u pogledu zakona o javnoj svojini sačekati ishod pregovora u Vladi Srbije.

– Nećemo podnositi amandmane na ovaj zakon sve dok ne vidimo rezultate tih pregovora, a u nadi da će se rešenje naći u usaglašavanjima zakonskog predloga s amandmanima Vlade Vojvodine – rekao je Pastor.

On je, međutim, kazao da mu nije poznato da li neko iz Pokrajinske vlade učestvuje u usaglašavanju tih amandmana s Ministarstvom finansija, i ko.

A komentarišući aktuelnu poruku predsednika Srbije u vezi s polemikom o vojvođanskim amandmanima – da neće potpisati zakon koji sadrži antiustavna rešenja – Pastor je primetio da je svima bilo poznato da je predsednikova obaveza da se stara o poštovanju Ustava i pre nego što je on to prekjuče izjavio.

– Ne mogu da se načudim u čemu je tu problem. I dok on to nije kazao, znalo se da je to nešto što se podrazumeva. To je njegova obaveza, njegov posao, za koji prima i platu – rekao je Pastor.Nećemo vijati veštice

Povodom aktulene krize u pokrajinskom parlamentu, Pastor je poručio da proceduralne probleme zbog neformalnog otkazivanja sednice moraju da reše „oni koji su ih i izazvali”.

– Oni koji su doneli tavu odluku, moraće to da objasne. Nećemo, valjda, vijati veštice! Ako ovo prođe, sutra će neko moći iz hira da otkazuje sve i svašta – podvukao je on.

Lider SVM-a ocenio je da je „najveća tragedija u tome što je neko sebi dozvolio da povuče takav potez protiv institucije vojvođanskog parlamenta”.

To nije potez protiv predsednika Skupštine Šandora Egerešija već protiv vojvođanskog parlamenta. A takvi potezi ne povlače se čak ni zato što je predsednik parlamenta iz druge stranke. Oni se, prosto, ne dešavaju u civilizovanom društvu – kazao je Pastor.

Dnevnik

Többi hír