Ugrás a tartalomra

Javában zajlanak a Szabadka és Szeged közötti vasútvonal újjáépítésének előkészületei

Javában zajlanak a Szabadka és Szeged közötti vasútvonal újjáépítésének előkészületei

 Már kialakítottak egy lerakatot Királyhalmon, ahova a vasútépítéshez szükséges nyersanyagot szállítják. Jövő őszre készülhet el a határon átívelő vasút. A projekt részeként több állomás is megújul.

Királyhalmon a szükséges zúzott kő egy része dombokban áll. Egymás után érkeznek a megrakott kamionok.

Katona Róbert, tanácselnök, Királyhalom HK: „Nagy mennyiségű zúzott követ már leszállítottak. Néha-néha láttunk sínekkel megrakott teherszállítmányokat, amik a vasútvonalon haladnak Horgos irányába. Tehát egyértelmű, hogy történik valami. Megértük ezt az időt is, hogy már látjuk szépen lassan az eredményét ennek, hiszen Királyhalom részére nagyon fontos, hogy ez a vasútvonal újra működjön.”

A királyhalmiak már most izgatottan várják, hogy gyorsan és zökkenőmentesen jussanak el Szegedre. Vannak, akik még gyermekkorukból emlékeznek az itt áthaladó mozdonyokra.

Tolnay Ilona, Királyhalom: „Nagyon-nagyon kellene ez nekünk, nem csak a királyhalmiaknak, hanem az egész körzetnek. Nagyon szép volna.”

Igencsak elhanyagolt állapotban van a királyhalmi vasútállomás, amelyet hét éve zártak be. Amikor elkészül a Szabadka-Szeged vasútvonal, akkor ezt is felújítják, és újra régi pompájában vehetik birtokba majd az utasok.

A Szabadka-Szeged vasútvonal projektjén 25 éve dolgozik a Vajdasági Magyar Szövetség. Ez elsősorban azért fontos, mert a mobilitást segíti a határ mentén.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT, Szabadka: „A jelenlegi állapotokkal ellentétben, amikor órákat kell várakozni a közúti határátkelőkön, teljesen életszerűvé válik az, hogy az ember az országhatár egyik oldalán él, a másikon dolgozik vagy tanul, és ezt az utat kényelmesen, egyszerűen, gyorsan, akár napi szinten meg lehet tenni.”

A szerb-magyar határon átívelő Szabadka-Szeged vasútvonaltól azt várják, hogy a gazdasági életet is felpezsdíti Királyhalmon, Hajdújáráson, Palicson és Horgoson, Szabadka pedig száz év után újra a régió egyik központjává válhat. A szerbiai munkálatokat jövő szeptemberben szeretnék befejezni.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét