Ugrás a tartalomra

Irreális költségvetés — mégis megszavazzák

Pásztor István: ha mi most bedöntenénk a büdzsét, akkor destabilizálódnának az állapotok

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke évértekelő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a párt támogatni fogja a köztársasági, illetve a tartományi költségvetést, mint mondta a büdzsé az elmúlt években rendszeresen feszült politikai téma volt a párt számára.

Komolyan meg kellett vívni a hét százalékért, a háromhetedért, egyszóval azért a struktúráért, ami a hatályban lévő alkotmány szerint a Vajdaságot megilleti. A 2012-es költségvetés vonatkozásában két alapvető dolgot kell kiemelni: az országos büdzsé tekintetében azt, hogy sajnos olyan alacsony szintű működést biztosít, amivel egészen biztos, hogy a következő évben senki sem lehet elégedett. Ez a szerb gazdaság teljesítőképességének a következménye — mondta Pásztor, aki hozzátette, hogy ebben a pillanatban Szerbiában a lakosság egy főre eső külföldi adóssága több mint 3300 euró. A VMSZ elnöke szerint a szerbiai költségvetési hiány több mint négy és fél százalék lesz, és mintegy 46,7 százalék az egy éves társadalmi összterméknek (GDP). Ezek a számok aggodalommal töltik el a VMSZ-t.

A tartományi költségvetés, az előző évek csatáinak következtében, a köztársasági büdzsé 7 százaléka lesz. Természetesen ez papíron van meg, majd jövő ilyenkor többet tudunk erről mondani — tette hozzá Pásztor. A VMSZ parlamenti képviselői azért szavaznak majd a költségvetésre, mert lehetőséget szeretnének adni a Demokrata Pártnak, a kormánynak, a köztársasági elnöknek a pótvizsgára. A VMSZ elemi érdeke, hogy Szerbia EU tagjelölt legyen.

Azt szeretnénk, ha februárban, illetve márciusban Szerbia megkapná a tagjelölti státust. Ha mi most bedöntenénk a büdzsét, akkor destabilizálódnának az állapotok.Az elmúlt öt év alatt, amióta a jelenlegi alkotmány hatályban van, Vajdaságnak mintegy 65 milliárd dinárral kevesebbet adtak, mint amennyi jár. Például ebből az összegből 22 szabadkai Népszínházat lehetne felépíteni, vagy több mint 120 olyan úszómedencét, amit pár nappal ezelőtt kezdtek el kivitelezni a városban. Vajdaság vonatkozásában az elmúlt években, és most is folyamatos, az itt megtermelt javak, valahova máshova történő átömlesztése. Pásztor István szerint a költségvetésben meghatározott másfél százalékos gazdasági növekedés nem reális, de mint monda a papír mindent elbír, és biztos benne, hogy majd amit az élet produkál az köszönő viszonyban nem lesz azal, amit a költségvetésben meghatároztak. A kormány egyébként elfogadta a VMSZ módosító indítványát, miszerint a költségvetésből 10 millió dinárt különítenek el a magyar-szerb történész-vegyesbizottság munkájára.

A sajtótájékoztatón az évet értékelve a VMSZ első embere elmondta, hogy az ország gazdasági szempontból, ebben az esztendőben még mélyebb válságba süllyedt, mint tavaly volt.

Az évet hosszúnak, kevésbé sikeresnek, optimistának, majd csalódásoktól terhesnek nevezte. Pásztor szerint Szerbia a mai napig nem tudott szembe nézni a valósággal, nem tudott megoldást találni Koszovó helyzetére.***

Pásztor István, a Magyar Fordulat koalíció létrejöttére reagálva elmonda, hogy ,,ebben a társaságban’’ a Vajdasági Magyar Szövetség nem kíván megjelenni. Mint mondta nincs semmiféle kifogása a pártok tagságával szemben, csupán ideológiai szempontból nagyon eltérőek az álláspontjaik.— Elmondhatom, hogy ez a VMSZ hosszútávú álláspontja, hiszen szélsőjobboldali ötletekkel, elképzelésekkel, ambíciókkal nem lehet semmiféle érintkezésünk — mondta Pásztor István.

Vajdaság Ma

Többi hír