Ugrás a tartalomra
2023.03.15 - 11:52

A hősökre emlékezve

A hősökre emlékezve

 Istentisztelettel, ünnepi műsorral és a Kossuth-szobor megkoszorúzásával emlékeztek a hősökre Magyarittabén.

A hétszáz lakosú bánáti falu sorsa elválaszthatatlan a legdélebbi Kossuth-szobortól. Az elmúlt három évtizedben itt tartják a március 15-ei vajdasági központi megemlékezést.

A református templomban Marton Károly esperes köszöntötte az egybegyűlteket. Az alkalmi szavalatok után pedig Kovács Csaba, maradéki református segédlelkész hirdette az igét. A Kossuth-szobornál Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete felolvasta Orbán Viktor miniszterelnöknek a határon túli magyarokhoz írt levelét, majd Kerekes József Magyarittabé tanácselnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

„Számunkra ez nagy jelentőséggel bír. Mert a Kossuth-szobor falunknak egyik központi része és úgymond összetartó ereje, mert a Kossuth-szobor összetartásából indul ki az egész falunak az összetartása. Ilyenkor büszkék vagyunk arra, hogy ez a központi megemlékezés első állomása. Magyarittabén kezdődik a központi megemlékezés sorozat.”

Rólunk, tetteinkről, közösségi igyekezetünkről vagy annak hiányáról is majd a jövő generációja fog egyszer véleményt alkotni, de az 1848-as forradalomra mindig büszkék leszünk, mondta beszédében Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

„A Vajdasági Magyar Szövetség által szervezett központi ünnepségnek, amely egyrészt ünnepel, másrészt megemlékezik az 1848/49-es forradalom eseményeiről, minden évben jelentősége van, de az idei évben azt hiszem, kiemelten tudjuk kezelni. A forradalom és szabadságharc 175. évfordulójáról beszélünk, és azon túl Petőfi Sándor születésének a 200. évfordulójának esztendejében is vagyunk.”

Az ittabei megemlékezésre immár másfél évtizede eljárnak a gyergyószentmiklósiak. Az erdélyi város ezúttal is képviseltette magát.

Sándor István, Gyergyószentmiklós: „A Kárpát-medencei magyarságunknak az összetartozásképpen vagyunk itt, hogy az itteni emberek is lássák, hogyha a székely ember, amit megígér, azt mindig betartja. Tehát eljöttünk most március 15. ünnepelni közösen a barátainkkal, hogy ezzel is megerősítsük az egybetartozásunkat.”

A megemlékezés végén Magyarittabé polgárai, az anyaország küldöttsége, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a vajdasági önkormányzatok, valamint egyesületek és civil szervezetek képviselői elhelyezték a kegyelet virágait.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2023.03.20 - 08:23
A héten az öntözőrendszerek kiépítésére és fejlesztésére, a jégvédő hálók beszerzésére, a gyümölcs- és szőlőtermesztő
További pályázatokat jelentetett meg a mezőgazdasági titkárság
2023.03.18 - 12:31
Zentán hetente előfordul, hogy valamelyik jelzőlámpa sárgán villog, vagy egyáltalán nem működik, ami problémákat okoz
A zentai jelzőlámpák sokszor meghibásodnak a rossz időjárási viszonyok miatt
2023.03.17 - 19:24
Az új belgrádi városvezetés megalakulása óta, azaz tíz hónapja számos újdonságot vezettek be, többek között az idén s
Hamarosan megkezdődik a metró építése
2023.03.17 - 08:31
 Nagybecskerek magyarsága tegnap a katolikus temetőben, Szemere Pál honvédőrnagy emléktáblájánál tartott koszorúzási