Ugrás a tartalomra

Hiteles képet adni a múlt eseményeiről

Október 4-én ősbemutató a Jadrán Színpadán

Utolsó próbahetéhez érkezett a szabadkai Népszínház Magyar Társulata és a budapesti Katona József Színház koprodukciójában készülő Vörös című előadás. A darab 1944 őszén játszódik Bácskában, és az 1944/45-ös partizán megtorlások eseményeit mutatja be. Az előadás szemtanúk, leszármazottak vallomásaiból építkezve kíván hiteles képet adni a múlt eseményeiről. A Vörös című drámát Brestyánszki Boros Rozália dramaturg írta, rendezője pedig Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója. A próbafolyamatról a darab alkotói, színészei nyilatkoztak a mai sajtótájékoztatón.

A témaválasztásról néhány szót szólva Máté Gábor elmondta, olyan anyagot kerestek, ami színházszakmai szempontból igazolja, hogy mért a két társulat koprodukciójában kell elkészülnie a darabnak, a választott téma különlegessége pedig megindokolja ezt.

A történelmi, társadalmi folyamatok színházba való beemelése nem idegen a mai színházvilágban. A rendező saját bevallása szerint rendkívül fontosnak tartja ezt a fajta új színházi trendet, hogy a közelmúlt fontos társadalmi eseményeit némileg dokumentatatív jelleggel feldolgozó színházi előadások virágkorát éljük. Nagyon sok jelentős, főleg nyugat-európai színház dolgozik ezzel a módszerrel napjainkban, és a Vörös című előadás témája ugyancsak alkalmas arra, hogy valamilyen drámai formát találjanak ennek.

Ahogyan az ember személyes problémáival kapcsolatban, úgy ezzel a történelmi traumával kapcsolatban is a kibeszélésben, az elmesélésben látja a feloldási lehetőséget a rendező, a dolgok kimondása ugyanis elengedhetetlen az ember belső békéjének a kialakításában. Ilyen értelemben fontos előadás lesz ez is, és talán sikerült ehhez egy olyan nem szokványos színházi formát is találni, ami igyekszik nem ártani ennek az ügynek. Máté Gábor fontosnak tartotta továbbá kihangsúlyozni azt is, hogy ez az előadás nem egy politikai esemény, és mint ilyen, meg akar maradni a művészet területén, a színháznak ugyanis nem az a feladata, hogy voksoljon.

A színészeknek és a rendezőnek másfél-két hónap állt rendelkezésére a darab színpadra állításához. Maga a dráma azonban közel egy évig készült. A dramaturg mintegy ötezer oldalnyi nyersanyagon rágta át magát, mire elkészült a színmű. Ahogyan erről Brestyánszki Boros Rozália nyilatkozott, nagyon sokáig tartott számára az a belső viaskodás, aminek során igyekezett megtalálni azt a hangot, amelyen úgy tud megszólalni, hogy azzal ne ártson. Hosszú lelki tusája után végül a befogadás mellett döntött, hagyta magán átszűrődni az impulzusokat, érzelmeket és indulatokat, aminek eredményeként végül megszületett a Vörös című dráma. Ettől függetlenül maga az előadás előkészítése során sokszor és sokat változott a szöveg, talán most már elmondható róla, hogy letisztult és egy végleges állapotba került.

Az előadás készítése során szerzett benyomásokról a színészek is elmondták véleményüket.

G. Erdélyi Hermina színészi szempontból nagyon izgalmasnak és hálásnak tartja azt, hogy mivel mindenki több karaktert is alakít a darabban, egy előadáson belül lehetősége van különféle figurákból is megvillantani valamit. A vajdasági származású, ma Budapesten élő és dolgozó Kovács Lehelt a család történetének felkutatására ösztönözte a témával való foglalkozás. Csernik Árpád pedig reményeit fejezte ki, hogy az előadás hatására esetleg sikerül történelemmé változtatni a múltat, vagyis letisztázni a sérelmeket és végre túllenni a történteken.

A Vörös című darab szabadkai bemutatója október 4-én lesz a Népszínház Jadrán Színpadán. Az előadást a feliratozásnak köszönhetően szerb nézők is megtekinthetik. A budapesti bemutató november 8-án lesz. A koprodukció támogatója a Nemzeti Kulturális Alap volt.

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata megújuló honlapján színesebb, tartalmasabb, részletesebb tájékoztatás is a közönség rendelkezésére áll.

Szerző (Forrás)
Gyurkovics Virág, Vajdaság Ma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt