Ugrás a tartalomra

Hét pincészet, hatvan fajta bor

Hét pincészet, hatvan fajta bor

 Cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc világfajták mellett hazai, őshonos szőlőkből készített borokat is kóstolhattak, illetve vásárolhattak az érdeklődők Palicson a Bonum Vinum elnevezésű, vajdasági magyar borfesztiválon.

A két napon át tartó rendezvényen hét pincészet mintegy 60 fajta borát állították ki a Zenepavilon előtti téren. A szervezők a borfesztivált verseny jellegűnek álmodták meg, ugyanis a közönség érdeklődése és szavazatai alapján dőlt el melyik a legjobb vörös-, illetve fehérbort előállító pincészet.
 

A több mint 60 szavazatból a fehérborok kategóriájában a bácskossuthfalvi Dimalis Borászat egyik fehérbora nyerte el a közönség tetszését. A hobbi borászat 2014-ben alakult és jelenleg 2,3 hektár szőlőn gazdálkodnak: négy féle szőlőből öt fajta bort állítanak elő, ez évente összesen 12 ezer liter bort jelent.

Gáspár Endre: „A piacunk nagy részét a pincéből való eladással tudjuk megvalósítani, aminek örülünk is, mert így van direkt kapcsolatunk a vevőkörrel. Én azt vallom, hogy a borászatoknak ez egy nagyon fontos szerepe, hogy vállaljanak egy kicsit ebben a misszióban szerepet, hogy minél jobban terjesszék a borfogyasztás igéjét.”
 

A vörösborok kategóriájában a horgosi Bálint Pincészet cabernet frankja aratott a kóstolók körében. Horgos déli részén, négy hektárnyi szőlőn termel a Bálint család különféle borokat immár 22 éve. Most 8 féle borral mutatkoztak be a közönségnek: 5 fehérborral, egy rozéval és két vörössel.

Bálint Ákos: „Ez egy nagyon jó marketing. Az egész borívás kultúráját szélesbíti, gazdagítja és az emberek ezáltal megismerik a jó helyi borokat, mert nemcsak a francia borok azok, amelyek megérik a pénzüket, hanem a mi boraink is itt Észak-Vajdaságban.”
 

Szükség és igény van a borkultúrát népszerűsítő rendezvényekre Észak-Bácskában, mondta az esemény főszervezője, Kudlik Zoltán.

„Pont azért, hogy megismerjék a helyi borászatokat, helyi borokat. Úgy gondolom, hogy a borászoknak is egy jó lehetőség arra, hogy eszmét cseréljenek, megbeszéljék egymással a szakmai dolgokat is. Tegnap egy szakmai előadáson is részt vehettek, ami a szőlő növényvédelméről szólt.”

Jövőre ismét sor kerül a borfesztiválra Palicson, akkor a remények szerint még több résztvevővel.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír