Ugrás a tartalomra

„A hazát szeretni kötelesség”

„A hazát szeretni kötelesség”

 Megemlékeztek Zentán a 1849. október 6-án kivégzett hazájukért hősi halált halt aradi tizenhármakra.

A 2007-ben átadott, a Budapesten kivégzett gróf Batthyány Lajost, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökét ábrázoló emlékműnél emlékeztek meg Zentán a 1849. október 6-án kivégzett hazájukért hősi halált halt aradi tizenhármakra.
 

Szarka Kitti szavalatával kezdődött a zentai megemlékezés, ahol a közélet jeles képviselői rótták le kegyeletüket azon honvédtisztek előtt, akiket 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után végeztek ki Aradon. Hősies eszméik máig meghatározó szerepet töltenek be magyarságunk értékeiben - mondta Juhász Attila, Zenta községi tanácstag: „Minden vértanúság nagyon fontos egy közösség számára. Tudnunk kell, hogy kik mire voltak képesek értünk és a mai helyzetünkért. Mi tudjuk, hogy milyen forradalmat vívni, 1991. november 5-én, Zentán tüntettünk, vagy 2000. október 5-én ugyancsak voltak kis tüntetéseink. Láttuk, milyen az, amikor vállal az ember valamit azért, hogy a jövője másként alakuljon.”
 

Burány Hajnalka a VMSZ tartományi parlamenti képviselője az aradi vértanúkra emlékező ünnepi beszédében elmondta, hogy hősökre emlékezni önmagában még kevés, tovább kell vinni azt az eszmeiséget is, amelyet képviseltek. Megrendítő sorsuk sok mindenre tanít bennünket: az emberi tisztességnek és helytállásnak mindig van értelme, a hazát szeretni kötelesség: „Merítsünk erőt az aradi vértanúk hazáért, embertársaikért tudatosan, megfontoltan hozott áldozataiból, emberi nagyságuk szolgáljon példaként. Hiszen csakis ezáltal maradhat meg a magyarság hite önmagában, így maradhat meg életereje. Így maradhatunk meg mi, magyarok, nekik is köszönhetően, akik az ember számára a legdrágábbat, az életüket áldozták fel hazájuk szabadságáért. Nemzeti létünk fennmaradásához nélkülözhetetlen példaképek ők.”
 

A megemlékezés a gróf Batthyány Lajos emlékmű előtti főhajtással és kegyelet, megemlékezés koszorúinak elhelyezésével ért véget.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto