Ugrás a tartalomra

Hatmilliárd dinárral több bevétel

A tartományi költségvetés átütemezésével elkészül a szabadkai Népszínház és a Vajdasági Rádió és Televízió székháza, de több jut a mezőgazdaságra és az egészségügyre is
A tartományi költségvetés átütemezésével elkészül a szabadkai Népszínház és a Vajdasági Rádió és Televízió székháza, de több jut a mezőgazdaságra és az egészségügyre is

Jelentősen növekedett az első költségvetési tervekben meghatározotthoz képest a nyereségi adóból származó bevétel, s ez lehetővé tette az idei vajdasági büdzsé módosítását, magyarán: több pénz került a kasszába, így az idén több mindent valósíthatnak meg a tervbe vett projektumok közül. A vajdasági parlament tegnapi ülésén vitatta meg és fogadta el a költségvetés módosításáról szóló kormányjavaslatot, melynek értelmében 2022-ben 95,16 milliárd dinár áll Vajdaság rendelkezésére, 5,96 milliárddal több a tervezettnél, ami 6,7 százalékos növekedésnek számít. Eredetileg, a konzervatív számítások szerint, nyereségi adóból származó 13 milliárd dináros bevétellel számolt a tartomány, az történt azonban, hogy a kiváló megfizettetésnek, a gazdaság erősödésének és a foglalkoztatási mutatók növekedésének köszönhetően már az első félévben 111 százalékban megvalósult az egész év alatt várt bevétel: 4,85 milliárd dinárral több folyt be ezen a címen a tartományi büdzsébe. Pásztor István, a képviselőház elnöke a médiának adott nyilatkozatában rendkívüli alkalomnak nevezte a ház mostani, augusztus végi ülését, melyet ritkán tartanak meg a nyár végéhez közeledve, a felelősségteljes költségvetési tervezésnek azonban az is a részét képezi elmondása szerint, hogy lépni kell olyankor, amikor arra megérnek a feltételek, és a többletbevételnek köszönhetően most pontosan ez történt.

Pásztor rámutatott arra, hogy különösen fontos a költségvetési források céljainak időben történő módosítása, hiszen december 31-ig tart minden költségvetési év, melyet zárszámadás követ, vagyis hiába a módosítás, ha aztán nincs elegendő idő a pénz elköltésére, a projektumok kivitelezésére. Ezért volt szükség arra, hogy mielőbb meghozzák a vonatkozó parlamenti döntést. Pásztor kifejtette, olyan jelentős beruházásokra költik el a felgyülemlett pénzt, mint amilyen a tartományunkban rendkívül nagy szereppel bíró mezőgazdaság, hiszen a termelők gondjainak enyhítése az egyik fontos cél.

ÖNTÖZŐRENDSZEREK, ÉPÜLETÁTADÁSOK

Összesen 1,13 milliárd dinárt fordítanak például öntözőrendszerek kialakítására Törökkanizsánál és az Újvidékhez közeli Jegričkánál, ezek a rendszerek 20 ezer hektárnyi terület öntözését teszik majd lehetővé. A vízellátás fejlesztése érdekében új kutakat hoznak létre Óbecsén, Topolyán, Szabadkán, Zentán, Inđiján, Újvidéken pedig egy új vízgyár is működésbe lép a péterváradi oldalon, ami a város szerémségi oldalának jelent majd fontos előrelépést ebben a tekintetben. Csaknem félmilliárd dinárt költenek a Vajdasági Rádió és Televízió új épületének felszerelésére, ennek köszönhetően a közszolgálati intézmény minden szerkesztősége átköltözhet a létesítménybe. A szabadkai Népszínház épületének befejezéséhez szükséges minden anyagi forrást, 274 millió dinárt is szavatol a tartomány – ismertette Pásztor, ennek köszönhetően jövőre már át lehet adni rendeltetésének. Egészségügyi fejlesztésekre is jut a módosításnak köszönhetően 1,3 milliárd dinár.

NAGYBERUHÁZÁSOKRA 28 MILLIÁRD

A költségvetési tervek módosításának előterjesztésében a tartományi kormányfő arra helyezte a hangsúlyt, hogy 2020-at, a pandémia által meghatározott évet leszámítva, folyamatosan növekszik a tartomány költségvetése a gazdaság jó teljesítése révén. Igor Mirović elmondta, a jelenlegi hatalmi felállás 2016-ban vette át Vajdaság irányítását, s azóta 32 milliárd dinárral növekedett a rendelkezésre álló pénz. Akkor 165 ezren szerepeltek a foglalkoztatási szolgálat adatbázisában, ma 95 ezren – ismertette. A tartományi kormányfő is a megfelelő időben érkezett módosításnak nevezte a pótköltségvetést, mely lehetővé teszi a tervezett beruházások lefolytatását még az év végéig. Augusztus 24-éig már 16,6 milliárd dinár folyt be nyereségi adó címen a büdzsébe, ami azt jelzi, hogy az első félévben látott trend folytatódik a következő hónapokban is. Mirović rámutatott arra is, hogy a módosítás másik oka a múlt évről áthozott mintegy félmilliárd dinár, melynek korábban nem határozták meg a rendeltetését. Jelentős eredménynek nevezte, hogy az idén 28,4 milliárd dinárt költenek el nagyberuházásokra, ami a teljes költségvetés 30 százalékának felel meg.

CSÖKKENŐ KÖZADÓSSÁG

A költségvetés növekedésével párhuzamosan csökken Vajdaság közadóssága is – mutatott rá Nenad Borović, a Szerb Haladó Párt képviselője. A tartományi kormány nem hívja le az idén az energiahatékonysági projektum megvalósítására előirányzott 450 millió dináros hitelösszeget az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD), hanem saját erőből finanszírozza a tervek megvalósítását. Vajdaság adóssága így az idén majd 4,7 milliárd dinárt tesz ki, ami félmilliárdos csökkenés. Mint mondta, a költségvetésben egyértelmű prioritást kapott a mezőgazdaság, összesen 9,9 milliárd dinárt költenek el e téren, mintegy tíz százalékát a teljes büdzsének.

BELGRÁDOT KELL UTOLÉRNI?

Az ellenzéki pártok nem támogatták a javaslatok elfogadását. Bár előremutatónak ítélték meg azt, hogy fontos, egészségügyet érintő projektumok valósulnak meg, elsősorban a kamenicai kórházkomplexumot illetően, valamint a mezőgazdasági támogatások növelését is jónak ítélték, általános elégedetlenségüknek adtak hangot más projektumok vagy a jelenlegi vezetőség pénzkezelése kapcsán. Saša Šućurović, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (Vajdasági Front) képviselője például azt kifogásolta, hogy a tartományi vezetőség nem tett megelőző intézkedéseket, amelyekkel elejét lehetett volna venni a szárazság súlyos következményeinek. Belgrád költségvetése továbbra is a kétszeresét teszi ki a vajdaságinak, ennek alapján szerinte pontosan látszanak a jelenlegi prioritások. Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt frakcióvezetője amellett, hogy megkésettnek nevezte a tartományi intézkedéseket, kifogásolta a VRTV székháza projektumának folytatását is, mint mondta, lényegében teljesen szükségtelen pénzkidobást folytat a jelenlegi hatalmi koalíció.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, V-ÁR (Fotó: Ótos András)
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen