Ugrás a tartalomra

Fúrják a termálkutat, a sportcsarnok jobb időre vár

Terepszemlén a zentai önkormányzati vezetők és az újságírók a zentai népkerti építkezéseken

A dermesztő hideg ellenére a zentai Népkertben javában folyik a termálkút fúrása, egyedül a készülőfélben lévő sportcsarnok munkálatai állnak a rossz időjárási körülmények miatt. A csütörtöki önkormányzati sajtótájékoztató résztvevői saját szemükkel is meggyőződhettek arról, hogy a fehér hólepel ellenére mégsem merült teljesen téli álomba a város szélén lévő zöld terület.

A DTD szivattyúállomásának a közvetlen közelében ugyanis a NIS dolgozói javában szorgoskodnak a termálkút fúrásán, s ez idáig 760 méterre jutottak a fagyos földben, vagyis a munkálatok felén már túl vannak, mivel a fúrófejnek 1000–1500 méteres mélységet kell elérnie.

Ceglédi Rudolf polgármester szerint ezután derül csak ki, hogy melyik vízrétegből valójában milyen vizet is nyernek majd, ami lényegében meghatározza, hogy a kútból feltörő termálvizet konkrétan mire is lehet majd hasznosítani. A fúrást végző dolgozókat az igencsak zord időjárási viszonyok egyáltalán nem hátráltatják, így folyamatosan tudnak dolgozni – jegyezte meg Ceglédi. Elmondta azt is, hogy a mintegy 50 millió dináros munkálatokat a Nagyberuházási Alap finanszírozza, s a beruházás óriási távlatokat nyit a város fejlődésében.

A sportcsarnokban viszont jelenleg állnak a munkálatok. Az így, félkészen is igencsak impozáns épület nagycsarnokában – ahol egyszer majd kézilabdázók, kosárlabdázók, röplabdázók és más sportágak képviselői sportolhatnak – Zoran Spajić, a munkálatokat végző Best Izgradnja munkavezetője fogadta az újságírókat, s beszélt az építkezés jelenlegi állapotáról, vázlatosan lefestette, hogy mi is kap majd helyet a sportcsarnokban. Spajić elmondta, hogy a nagycsarnoktól északra, illetve délre lévő kisebb termeket, miután elkészülnek, a küzdősportok képviselői és a rekreációs edzések művelői vehetik majd igénybe, az emeleten pedig öltözők lesznek, és itt kap helyet a nézőtér is. A közeljövőben egyébként a külső nyílászárók üvegezését kell befejezniük, s a munkát el is kezdik, amennyiben a hőmérséklet 0 fok fölé emelkedik, s az állványokról is elolvad a hó. A szükséges üveget külföldről szerezték be.

Miután ezzel elkészülnek, a belső munkálatokkal folytatódik az építkezés – nyilatkozta a polgármester, s azt is elmondta, hogy az épület összterülete 5000 négyzetméter, és 1800 néző befogadására lesz alkalmas. A zentai önkormányzat eddig 300 millió dinárt fizetett ki az építésre, s amennyiben nem lesz nagyobb árfolyamváltozás, akkor a komplett munkálatok összértéke 600 millió dinár körül alakul majd. A beruházást a Tartományi Nagyberuházási Alap, illetve a köztársaság részéről az építővállalatok fejlesztésére és megsegítésére szolgáló alap pénzeli. Munkatársunk kérdésére a polgármester azt is elmondta, hogy a sportcsarnok építésének a befejezése a rendelkezésükre álló pénztől függ, s ha lenne rá pénzük, akkor már a jövő évben be lehetne fejezni. A munkálatok tehát olyan ütemben folytatódnak, ahogyan az anyagiak érkeznek, mivel ekkora összegeket egy kivitelező sem tud megelőlegezni – jegyezte meg a polgármester.

Szerző (Forrás)
Hhzs., Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen