Ugrás a tartalomra

A forradalom és szabadságharc minden magyar számára egyfajta iránytű

A forradalom és szabadságharc minden magyar számára egyfajta iránytű

 A forradalom és szabadságharc minden magyar számára egyfajta iránytűt, egyfajta kapaszkodót jelent, újra megerősítését annak, hogy egy nemzet vagyunk - mondta Pásztor István a bácskossuthfalvi központi megemlékezésen.

Ökumenikus istentisztelettel és a Kossuth-szobor megkoszorúzásával tisztelegtek a magyar forradalom és szabadságharc hősei és áldozatai előtt az észak-bácskai településen.

Hagyományosan a református templomban megtartott ökumenikus istentisztelettel kezdődött a központi megemlékezés Bácskossuthfalván, majd a világ hetedik legrégebbi Kossuth-szobránál gyülekeztek az emberek, ahol térzene, kórusének és szavalat tette ünnepélyessé az eseményt.

Papp László, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácselnöke Táncsics Mihály személyét emelte ki beszédében, aki két évig a faluban tanított.

„A bácskossuthfalvi emberek őt személyesn ismerték és tőle várták azt a segítséget, ami a jobbágyság eltörlésekor keletkezett, az úrbéli viszonyok megszüntetése kapcsán, és ezért Táncsics Mihály kiemelt jelentőséggel bír, és ezt mindig ki is hangsúlyozzuk.”

Orbán Viktor magyar miniszterelnök levelét Nagy János, a magyar miniszterelnöki irodát vezető államtitkár olvasta fel.

Fremond Árpád, az MNT elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, ma is egyenes gerinccel, büszkén vállaljuk múltunkat, küzdünk a jelenben megmaradásunkért és építjük jövőnket, függetlenül attól, hogy mennyien maradtunk itt a Délvidéken. Nem tehetünk mást, nem tehetünk másképp, ha egyedül vagyunk is sok kérdésben, az elveinket nem adhatjuk fel, őseink, elődeink emléke és tisztelete ezt nem engedi meg nekünk.

Fremond Árpád, elnök, MNT: „Az elmúlt 175 évben rengeteg megpróbáltatás érte a vajdasági magyar közösséget, mégis kitartottunk, megmaradtunk, nekünk mindent meg kell tennünk annak érdekében a jövőben is, hogy azok, akik itthon képzelik el a jövőjüket, akik itthon szeretnének maradni, az ő számukra mindent megtegyünk annak érdekében, hogy jól érezzék magukat és hogy meg tudjuk tartani a közösséget.”
 

Egy nemzetként, egymásra támaszkodva, önmagunk identitásához ragaszkodva tudunk megmaradni, erről tanúskodnak a történelem eseményei is - nyilatkozta Pásztor István, a VMSZ elnöke.

„Ma a politika eszközeivel a közélet csatáiban kell megőrizni saját magunkat, megőrizni identitásunkat, hozzájárulni az egyetemleges nemzet megerősödéséhez, ezért fontos a közel hatvan olyan rendezvény, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve a különböző egyesületek szerveznek, sok ezer embert hív a zászló alá, sok ezer embert megszólítva, sok ezer embernek a lelkét megérintve, megerősítve ezt a nemzettudatot.”

A magyar kormány nevében Nagy János államtitkár, Magyar József belgrádi nagykövet és Csallóközi Eszter szabadkai főkonzul koszorúzták meg a Kossuth-szobrot, majd a vajdasági politikai, egyházi és a közélet képviselői is elhelyezték az emlékezés virágait.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületében tartományi támogatásból megvaló
Csütörtökön ünnepeltük József Attila születésnapját, azaz a magyar költészet napját, 1964 óta ezzel az ünneppel adózu
Fehér Ferencre emlékezett az újvidéki magyarság